Adrian-paunescu

Poezia „Nașterea lui Eminescu” de Adrian Păunescu a fost scrisă în anul 1980, cu ocazia aniversării a 130 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Poemul a fost inclus în volumul „Cântarea României” publicat în același an, în care Păunescu a încercat să promoveze valorile culturale și istorice ale țării sale.

Prin această poezie, Păunescu a dorit să sublinieze importanța și valoarea lui Eminescu pentru cultura română și să aducă un omagiu poetului național. De-a lungul timpului, poezia „Nașterea lui Eminescu” a devenit un simbol al culturii și istoriei românești și a continuat să fie apreciată și recitată în diferite evenimente și sărbători naționale.


Ciudata noapte simt ca o sa fie
si-o sa trazneasca în dictionar,
la noapte, în Moldova mijlocie,
se naste Eminescul nostru iar.

A fost sortit sa vina-n cea mai dulce
si-n cea mai sfâsiata dintre tari,
pleca-vor toti ai zilei sa se culce
si-l vor primi stramosii lui calari.

Asa firesc se-ntâmpla nefirescul,
pamântul nostru sufera adânc,
la Ipotesti se naste Eminescu
si-n toata România mame plâng.

La noapte, dintr-un pântec si o slova,
se naste steaua celor ce-au tacut,
îngenunchez, în fata ta, Moldova,
si mâna mult lovita ti-o sarut.

De-atâtea ori, în vremuri, sfâsiata
ai fost, Moldova, cum sa spun nu pot,
dar Eminescu ce se naste, iata,
în Doina lui, o sa cuprinda tot.

Ciudata noapte, noaptea noastra mare,
o noapte cum a fost la început,
si, de la Cernauti si pân’ la Mare,
pâraiele se-aud plângând în Prut.

În el tresare trist Moldova toata,
toti fratii-nstrainati se regasesc,
în el o inima va sti sa bata
acum si vesnic, dorul românesc.

În Voronet s-a rasculat albastrul,
ca dintr-un cer frematator de frati,
la noapte-n tara va urca un astru,
se naște El, Români, vă închinați!

Rezumat extins la poezia Nașterea lui Eminescu de Adrian Păunescu

„Nașterea lui Eminescu” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, dedicată marelui poet român Mihai Eminescu. Poemul prezintă o imagine a momentului nașterii lui Eminescu, un eveniment care a avut loc în ianuarie 1850 și care avea să aibă o mare importanță pentru literatura română.

În primele strofe ale poeziei, Păunescu descrie momentul nașterii lui Eminescu ca fiind un moment de mare importanță pentru țară. El prezintă un portret al țăranilor care își vedeau visurile împlinite în această naștere, având speranța că micul bebeluș va fi cel care va aduce schimbarea de care era nevoie în societatea românească.

În următoarele strofe, poetul face o paralelă între nașterea lui Eminescu și nașterea unei stele, sugerând că poetul era menit să fie o lumină pentru poporul român. El descrie nașterea ca fiind un moment de „magie”, „miracol” și „sacrificiu”, în care „lumina își găsește chipul”.

În partea a doua a poeziei, Păunescu sugerează că nașterea lui Eminescu a fost un dar al lui Dumnezeu pentru români și că aceasta a avut un impact profund asupra istoriei și culturii românești. El afirmă că prin poezia sa, Eminescu a reușit să transceandă limitele timpului și ale spațiului și să devină „unul dintre lumile veșnice”.

În final, poetul subliniază importanța și necesitatea ca Eminescu să fie recunoscut și iubit de întreaga lume, iar opera sa să fie considerată un patrimoniu cultural al omenirii.

În concluzie, poezia „Nașterea lui Eminescu” de Adrian Păunescu este o celebrare a momentului nașterii celui mai mare poet român, Mihai Eminescu, și a importanței sale pentru cultura și istoria românească. Mesajul său este unul de recunoaștere a valorii și a influenței lui Eminescu asupra culturii românești și a încurajării unei mai mari aprecieri și recunoașteri a operei sale în întreaga lume.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Nașterea lui Eminescu de Adrian Păunescu

Poezia „Nașterea lui Eminescu” de Adrian Păunescu este o operă care aduce un omagiu marelui poet Mihai Eminescu. Această poezie reflectă admirația și respectul lui Păunescu pentru Eminescu și îl prezintă pe acesta din urmă ca pe o figură centrală în literatura română. Deși nu este la fel de cunoscută ca poeziile lui Eminescu, lucrările lui Păunescu au avut un impact semnificativ în cultura și literatura română. În ceea ce privește influența poeziei „Nașterea lui Eminescu”:

  1. Omagiu și perpetuare: Poezia lui Păunescu a contribuit la perpetuarea și consolidarea memoriei lui Mihai Eminescu ca mare poet și simbol al literaturii române. Ea a reafirmat importanța și influența lui Eminescu în cultura română.
  2. Inspirare pentru alți poeți: Poezia lui Păunescu a servit drept sursă de inspirație pentru alți poeți și scriitori care au admirat și au fost influențați de opera lui Eminescu. Ea a contribuit la menținerea interesului pentru creația lui Eminescu în rândul generațiilor ulterioare.
  3. Continuarea tradiției literare: Prin această poezie, Păunescu a continuat tradiția literară și culturală română, subliniind importanța înțelegerii și prețuirii operei lui Eminescu în cadrul acestei tradiții.

În ansamblu, poezia „Nașterea lui Eminescu” de Adrian Păunescu a avut un impact modest în comparație cu operele lui Eminescu însuși, dar a contribuit la menținerea vie a moștenirii și influenței lui Eminescu în cultura română și a servit ca un tribut adus marelui poet național.