Otilia Cazimir

Un fapt interesant despre poezia „Nani, pui!” de Otilia Cazimir este că această poezie a fost inclusă într-un volum intitulat „Povestea codrului și alte poezii pentru copii”, publicat în anul 1947.

Acest volum a devenit foarte popular în România și a fost considerat o sursă importantă de lectură pentru copiii din acea perioadă. În afară de aceasta, volumul conține alte poezii pentru copii scrise de Otilia Cazimir, precum „Povestea codrului”, „Cântec de leagăn„, „Mereu încrezător” și multe altele.


Dormi fetiţă somnoroasă,
Să-mi creşti mare şi frumoasă,
Să fii dragă orişicui…
Nani, pui!

Dormi cu mama, băieţel,
Să-mi creşti-nalt şi subţirel
Şi frumos cum altul nu-i…
Nani, pui!

Somnul dulce şi cuminte
Vine-ncet să vă alinte
Fără ştirea nimănui.
Nani, pui!

Să vă pună sub perniţă
Jucăria lui pestriţă,
Jucăria visului…
Nani, pui!

Luna plină şi albastră
Doarme-n crucea cerului
Dorm şi stelele-n fereastră,
Doarmă şi măicuţa voastră…
Nani, pui!

Rezumat la poezia Nani, pui! de Otilia Cazimir

Poezia este o poezie pentru copii care vorbește despre liniștea și pacea din timpul somnului.

În poezie, autorul îi încurajează pe copii să adormă și să se lase purtați de visele lor. Ea descrie cum îngerii păzitori îi veghează pe copii și îi protejează de orice rău în timp ce dorm. În același timp, ea sugerează că lumea viselor este un loc minunat în care copiii pot explora, să își imagineze și să se joace.

Prin intermediul imaginilor poetice și a ritmului muzical al versurilor, Otilia Cazimir creează o atmosferă de siguranță și de calm, sugerând că somnul este un moment important pentru odihnă și refacere.

În concluzie, este o poezie pentru copii care încurajează adormirea și explorarea lumii viselor, subliniind importanța somnului și a odihnei pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia