Adrian-paunescu

„Faptul divers” despre poezia „Nănașa” de Adrian Păunescu este acela că aceasta a fost scrisă și publicată în anul 1973, fiind inclusă în volumul „Focul iubirii”, alături de alte poezii ale autorului. Poezia a devenit extrem de populară în rândul cititorilor din România, datorită modului în care a reușit să surprindă și să celebreze valorile tradiționale ale familiei și ale comunității, iar versurile sale au fost citate și recitate de-a lungul timpului în diferite contexte culturale și sociale.

De asemenea, poezia „Nănașa” a fost inclusă și în manualele școlare din România, fiind studiată în cadrul orelor de literatură română și reprezentând un exemplu important de poezie care valorizează tradițiile și relațiile umane.


…O femeie ne face semn
de pe marginea şoselei,
oprim şi-o luăm în maşină,
şi se urcă greu
şi se scuză:
am proteză în loc de picior,
mă dusesem după brânză în munte
şi-a intrat roata tractorului
peste mine
şi mi-a zdrobit piciorul.
 
Vă dă pensie tractoristul…
 
Doamne fereşte,
dar pentru asta trebuia
să-l dau în judecată,
bietul om n-a vrut el
să mă omoare,
aşa a vrut Dumnezeu,
cum să-l dau în judecată,
l-am cununat,
i-am botezat copiii,
îmi zice nănaşă,
când e frig e mai greu,
şi când plouă sau ninge,
toţi nervii piciorului mi se zvârcolesc,
şi picioru-şi aduce aminte de mine
şi parcă mă doare şi proteza.
 
…Şi nănaşa coboară
cu greu din maşină
şi se îndepărtează pe drumul
de piatră
cu zgomot ritmat de proteză.

Rezumat extins la poezia Nănaşa de Adrian Păunescu

Poezia „Nănașa” de Adrian Păunescu este o lucrare ce prezintă o imagine vie a unei familii tradiționale românești și a relațiilor dintre membrii acesteia. Poezia începe cu descrierea unui peisaj rural, în care se aude clopotul bisericii și se vede satul înconjurat de dealuri.

În continuare, autorul vorbește despre nănașa, o femeie în vârstă care are o poziție importantă în viața familiei, fiind o persoană respectată și iubită de toți membrii acesteia. Nănașa este prezentată ca fiind o persoană plină de înțelepciune și bunătate, care îi îndrumă pe membrii familiei pe calea cea bună și îi ajută să treacă peste problemele și dificultățile vieții.

Poezia continuă cu descrierea altor membri ai familiei, precum tatăl și mama, care își iubesc copiii și îi învață valori morale și spirituale. Copiii, la rândul lor, sunt prezenți în poezie sub forma unor personaje tinere și vesele, care se bucură de viață și se joacă în satul lor natal.

Autorul încheie poezia cu un apel la respectarea tradițiilor și la păstrarea valorilor morale și spirituale ale satului, subliniind importanța familiei și a comunității în viața omului.

În general, poezia „Nănașa” de Adrian Păunescu este o lucrare care celebrează valorile tradiționale românești și relațiile strânse dintre membrii familiei și comunitatea din care aceștia fac parte. Aceasta transmite un mesaj puternic despre importanța păstrării valorilor și tradițiilor, precum și despre nevoia de a iubi și de a respecta membrii familiei și comunitatea, valorizând astfel relațiile umane și sentimentul de apartenență la o cultură și o comunitate.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.