Alexandru-Macedonski

Poezia „Naiada” de Alexandru Macedonski este o poezie simbolistă scrisă în 1880 și face parte din ciclul „Rondeluri” al autorului. În această poezie, naiada este personificată și este descrisă în detaliu prin intermediul imaginilor senzoriale.

Un fapt interesant despre poezia „Naiada” este că aceasta a fost interpretată în moduri diferite de criticii literari. Unii au interpretat-o ca pe o poezie erotică, în timp ce alții au considerat-o o expresie a dorinței artistului de a se elibera de restricțiile convenționale ale societății.

Macedonski a fost influențat de poezia simbolistă franceză și a introdus această estetică în poezia românească. Poezia „Naiada” este un exemplu clar al utilizării imaginilor și simbolurilor pentru a crea o atmosferă mistică și metafizică.


Printre verdeaţa smălţuită
De flori cu vesele culori
Se scurge apa încreţită
De-ai zorilor fiori.

Iar lângă ţărmul cu răchite
Răsare goală până-n brâu,
Cu sânuri albe şi-mpietrite,
Naiada limpedelui râu.

Şi pe când vântul o sărută
Cu şiretlic de vagabond,
Ea zâmbitoare şi tăcută
Îşi stoarce părul blond.

Rezumat extins la poezia Naiada de Alexandru Macedonski

„Naiada” este o poezie a lui Alexandru Macedonski, publicată în volumul „Excelsior” în 1895. Titlul se referă la mitul grec al naiadelor, ființe feminine care trăiesc în apele dulci, în lacuri și râuri.

Poezia descrie o naiadă care se plimbă prin apele unui râu și își admiră frumusețea în oglinda apei. Ea este conștientă de puterea sa asupra bărbaților și se simte superioară acestora. Însă, spre sfârșitul poeziei, ea realizează că frumusețea și tineretea sa sunt trecătoare și că, la fel ca orice ființă vie, va avea o sfârșit.

Poezia „Naiada” este o reprezentare a estetismului, un curent literar care pune accentul pe frumusețe și peplăcerea estetică. Macedonski folosește o limbă bogată în metafore și simboluri pentru a evoca o imagine vividă a naturii și a naiadei. De asemenea, el explorează tema trecerii timpului și a efemerității frumuseții și a vieții în general.

Pe de altă parte, poezia poate fi interpretată și ca o critică la adresa superficialității și vanității, sugestia fiind că aceste calități pot fi înșelătoare și superficiale.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.