Alexandru-Macedonski

Un fapt interesant despre poezia „N-am în ceruri” de Alexandru Macedonski este că aceasta a fost una dintre primele poezii simboliste scrise în limba română. Simbolismul a fost o mișcare literară importantă în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea, care a pus accentul pe imaginație, metafore și simboluri, în detrimentul formei tradiționale de poezie.

Prin intermediul poeziei „N-am în ceruri”, Macedonski a introdus această abordare simbolică în literatura română, aducând o nouă dimensiune estetică și tematică în poezia românească. Această abordare a poeziei a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării literaturii române, influențând generații de poeți și scriitori care au adoptat o abordare mai liberă și mai inovatoare a scrisului.


N-am în ceruri nici o stea…
Soarta mea e soarta rea,
Am pierdut orice credinţă
Înecată-n suferinţă,
Am pierdut orice putere
Nimicită de durere;
Însă viaţa nu-mi blestem
Şi nici moartea nu mi-o chem;
Fără scop trăiesc în lume:
Nu mai sunt decât un nume,
Nu mai plâng, nici nu mai gem,
Iar cuprins de griji amare,
Nu mai sunt decât răbdare…

N-am în ceruri nici o stea.

Rezumat extins la poezia N-am în ceruri de Alexandru Macedonski

Poezia „N-am în ceruri” de Alexandru Macedonski este o poezie simbolistă, care explorează tema căutării de sine și a identității, prin intermediul unor imagini poetice puternice.

Poezia începe prin a descrie personajul principal al poeziei, care se simte pierdut și confuz în lumea înconjurătoare. Macedonski utilizează această imagine pentru a ilustra dificultatea găsirii propriului sine și a identității.

În continuare, Macedonski utilizează imagini poetice puternice pentru a ilustra dualitatea și ambiguitatea din lume. El sugerează că lumea este plină de dualități și că acestea pot fi adesea confuze și ambigue.

În finalul poeziei, Macedonski sugerează că adevărata înțelegere a lumii și a propriei identități poate fi găsită doar prin intermediul unei căutări profunde și meditative. El își exprimă admirația pentru frumusețea și complexitatea lumii, sugerând că acestea trebuie înțelese prin intermediul unei abordări mai profunde și mai meditative.

În ansamblu, poezia „N-am în ceruri” este un exemplu de poezie simbolistă, care explorează tema căutării de sine și a identității. Macedonski utilizează imagini poetice puternice pentru a ilustra aceste teme și sugerează că adevărata înțelegere a lumii și a propriei identități poate fi găsită doar prin intermediul unei căutări profunde și meditative. Prin această abordare poetică, Macedonski a influențat ulterior dezvoltarea simbolismului în literatura română și europeană, dând naștere unei noi generații de poeți și scriitori care au adoptat o abordare mai liberă și mai inovatoare a scrisului.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.