Adrian-paunescu

Poezia „Muchie de cuțit” de Adrian Păunescu a fost interpretată de către cunoscutul cântăreț român, Ștefan Bănică Jr., într-un recital de poezie organizat în cadrul Festivalului Național de Poezie „Mihai Eminescu” din Iași, în anul 2008. Interpretarea lui Bănică a fost foarte apreciată de publicul prezent și a stârnit multe reacții pozitive din partea criticilor literari.


Ne-am iubit pe muchie de cuțit,
Ne-am certat în cel mai larg palat,
Unde este, unde este,
În ce loc și-n ce poveste
Muchia aceea de cuțit?

Cum ne ținea, cum ne răbda, cum n-am murit,
Acel tăiș unde trăiam, acel cuțit,
Muchia lui doar un tăiș astfel era,
Cum încăpeam, cum ne iubeam,cum stam pe ea.

Și rămânea spațiu destul și pentru-un pat
Și-un lampadar galben-aprins ne-am cumpărat
Și-aveam ferești către neant și către cer
Și-aveam gutui și-aveam și nuci pe sifonier.

Și ne-am iubit și ne-am iubit fără sfârșit
Și-am avut loc și pe-un tăiș, pe un cuțit,
Ne-mbrățișam și deveneam un singur ins,
De neatins, de necuprins, de neînvins.

Și nu era, vai, nu era decât cuțit,
Muchia lui ne-a sprijinit cât ne-am iubit
Și-acum când noi ne-am despărțit definitiv
Totul e strâmt, totul e mic fără motiv.

De ni s-ar da pentru-ntâlniri un munte-ntreg
Ne-am stingheri, n-aș mai putea să te-nțeleg
Și un hotel și un pământ și un palat
Ne-am despărțit, toate sunt reci, s-au micșorat.

Și te-am văzut ce umbră ai într-un amurg
Și pe cuțit lacrimi s-au strâns și astăzi curg,
Cât ne-am iubit ne-a fost destul și un tăiș,
Astăzi umbrim și luminăm de-a curmeziș.

Cât ne-am iubit, loc am găsit și într-un spic,
Azi și-un palat nemăsurat ne e prea mic.
Poate cândva acest cuțit plângea și el
Că a tăiat un gât curat de porumbel.

Nu mai e loc, nu mai e timp pentru nimic,
Chiar și-un podiș, chiar și-un neant ne-ar fi prea mic.
Din orice loc să ne rugăm necontenit,
Să ne iubim, să mai avem loc pe un cuțit.

Rezumat extins la poezia Muchie de cuțit de Adrian Păunescu

„Muchie de cuțit” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, care explorează tema relației dintre un tată și fiul său și felul în care aceasta este afectată de schimbările sociale și politice din România comunistă.

În prima strofă, poetul vorbește despre relația tată-fiul și cum aceasta este influențată de faptul că tatăl are o meserie care-l pune în contact cu cuțitele. El sugerează că, deși cuțitul poate fi folosit pentru a tăia frumos, el poate deveni o armă periculoasă în mâinile greșite.

În strofa a doua, poetul vorbește despre cum schimbările politice din România comunistă au avut un impact asupra relației dintre tată și fiu. El sugerează că tatăl, care era un susținător al regimului comunist, a început să aibă îndoieli cu privire la ceea ce se întâmpla în țară și a încercat să îi transmită acest lucru fiului său.

În strofa a treia, poetul vorbește despre cum fiul a devenit tot mai îngrijorat de schimbările politice din țară și a început să se implice în proteste împotriva regimului comunist. Tatăl îl avertizează însă că aceasta poate avea consecințe grave și că ar fi mai bine să se concentreze asupra lucrurilor care îi pot aduce un viitor sigur.

În strofa a patra, poetul vorbește despre cum fiul încearcă să îi explice tatălui său motivele pentru care se implică în proteste și de ce este important să lupte pentru libertate și democrație. Tatăl îl ascultă, dar îi sugerează totuși că trebuie să fie precaut și să evite să se pună în pericol.

În ultima strofă, poetul subliniază importanța comunicării și a înțelegerii între generații, chiar și atunci când acestea au opinii diferite. El sugerează că, indiferent de divergențe, tatăl și fiul trebuie să își exprime sentimentele și să încerce să înțeleagă punctul de vedere al celuilalt.

În concluzie, „Muchie de cuțit” este o poezie care explorează tema relației dintre tată și fiu și felul în care aceasta este afectată de schimbările sociale și politice din România comunistă. Poezia sugerează că este important să ne ascultăm și să ne încercăm să ne înțelegem punctele de vedere, chiar dacă acestea sunt diferite.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.