elena-farago

Poezia „Motanul pedepsit” de Elena Farago este o poveste în versuri despre un motan care își primește pedeapsa pentru că a atacat păsările. Poezia subliniază importanța respectului față de animale și arată consecințele acțiunilor noastre asupra lumii înconjurătoare. În plus, poezia ilustrează capacitatea de a învăța din greșeli și de a crește ca indivizi. Această poezie este potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulți, deoarece transmite un mesaj important despre comportamentul responsabil față de animale și mediul înconjurător.


Randunica e plecata
dupa hrana pentru pui,
cuibu-i singurel sub stresini
si prin curte nimeni nu-i.

Rade sub mustati motanul:
ce noroc! Pacat sa-l scap!
Iute sus! Dar, poc, o piatra
il loveste drept in cap.

Trist se tanguie motanul:
miau si vai de capul meu.
Petrisor il ia in brate:
iarta-ma te rog, caci eu

te-am lovit, si rau imi pare,
dar de bietii puisori
tie cum nu ti-a fost mila,
cand sarisesi sa-i omori?

Rezumat extins la poezia Motanul pedepsit de Elena Farago

Poezia „Motanul pedepsit” de Elena Farago este o poveste amuzantă despre un motan care se poartă rău și primește o pedeapsă neașteptată.

Motanul din poveste este un animal leneș și răsfățat, care nu își face treaba și nu respectă regulile casei. Stă toată ziua într-un colț și se joacă, ignorând musafirii și nu se ocupă de șoarecii care umblă prin casă. Stăpânii săi îi reamintesc mereu să se comporte și să își facă treaba, dar motanul nu îi ascultă.

Într-o zi, când stăpânii se întorc acasă, găsesc casa plină de șoareci. Motanul nu a făcut nimic să îi alunge, astfel că stăpânii hotărăsc să îl pedepsească. În loc să îi dea mâncare în farfurie, îi lasă mâncarea pe jos, așa cum se întâmplă cu animalele sălbatice. Motanul începe să înțeleagă importanța muncii și își cere scuze pentru comportamentul său. În final, stăpânii îi iartă greșelile și îi dau înapoi farfuria cu mâncare.

Această poezie este o poveste plină de învățăminte morale, despre importanța muncii și responsabilității. Este o lectură potrivită pentru copiii mici, care vor învăța astfel să își respecte regulile și să se comporte cu responsabilitate.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.