alecu-donici

Una dintre trăsăturile distinctive ale fabulelor lui Alecu Donici este utilizarea dialectului moldovenesc în dialogurile personajelor, ceea ce le conferă o notă de autenticitate și o mai mare relevanță culturală și socială. Donici a fost unul dintre primii autori care a folosit dialectul în scrierile sale, contribuind astfel la dezvoltarea și promovarea limbii române literare.


În iaz, la iezătură,
S-au arătat spărtură.
Dar nu era deodată
Atât de însemnată

Şi, dacă ar fi pus morarul osteneala,
Ferea la început pe viitor sminteala.
El însă, stăpânit de multa lenevire
(Nărav ce pe la noi domneşte cam din fire),

Puţină grijă arăta;
Iar cursul nu mai înceta.
– Morarule, ia sama bine!
Nu pierde vremea!
– Las’ la mine,

Îmi ştiu eu treaba, nu te teme!
Însă tot lasă, tot lungeşte,
Pân’ când odată se trezeşte

Că apa e mai jos de stavili cu o palmă.
Atunci şi-au luat morarul meu de samă

Şi, alergând unde s-au spart,
El vede câteva găine la un loc,
Bând apă pe lângă lăptoc.
– Mânca-v-ar uliul! le zice supărat.
Tocmai acum v-aţi adunat
Să-mi beţi voi apa toată!
Şi-n ele zvâr! cu o lopată.
Pe toate le omoară,

Pierzând găinile şi apa de la moară.

Eu am văzut boieri, ce sute cheltuiesc
Fără căinţă sau cruţare
(Şi-această fabulă chiar lor o hărăzesc),
Dar fac economie mare

Cu căpeţelele cele de lumânare;
Sau, după vorba cea bătrână:
Sunt la tărâţe scumpi şi ieftini la făină.
Iar cu aşa economie,
Degrabă la mezat se strigă vreo moşie.

Rezumat extins la fabula Morarul de Alecu Donici

Fabula „Morarul” de Alecu Donici este o poveste moralizatoare despre un morar cinstit care este nevoit să înfrunte un urs și care primește ajutor de la o maimuță inteligentă.

Morarul era un om cinstit și muncitor, care își câștiga traiul din meșteșugul său de a face făină. Într-o zi, un urs a intrat în moara sa și a început să distrugă totul. Morarul, împreună cu ajutorul unei maimuțe istețe, reușește să învingă ursul și să salveze moara sa.

Morala fabulei este aceea că munca cinstită și priceperea sunt mai importante decât forța fizică și că, cu puțină istețime și curaj, oamenii pot învinge orice obstacol.

Această fabulă este o ilustrare a proverbului românesc „Cine se scoală de dimineață, departe ajunge”. Morarul este un exemplu de om harnic și priceput, care își câștigă existența prin munca sa și care reușește să înfrunte obstacolele cu încredere și curaj.

De asemenea, fabula subliniază importanța prieteniei și a ajutorului reciproc. Morarul primește ajutorul neașteptat al unei maimuțe istețe, care îi demonstrează că nu trebuie să fii puternic pentru a fi de ajutor cuiva.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.