alecu-donici

Un fapt divers interesant despre fabula „Momița și oglinda” este acela că aceasta a fost publicată pentru prima dată în 1840, în ziarul „Bucovina” din Cernăuți. Fabula a fost ulterior inclusă în volumul de basme și fabule intitulat „Făt-Frumos din tei și alte basme și fabule” publicat de Alecu Donici în 1861. De-a lungul timpului, fabula „Momița și oglinda” a fost tradusă în mai multe limbi și a devenit una dintre cele mai populare fabule scrise de Alecu Donici.


În oglindă o momiţă
Chipul îşi văzu odată.
La a sa tovărăşiţă
Face semne şi-i arată,
Zicând: „Uită-te, priveşte
La acea caricatură,
Cum se strâmbă, se sluţeşte,
Parcă-i puhavă la gură.
Vezi grimasuri ce întoarce…
Eu să fiu aşa de slută,
Samă singură mi-aş face
Şi m-aş spânzura de ciudă.
Dar cam sunt din surioare
Vro trei-patru slutişoare
Ca aceasta, şi anume
Pot pe număr a le spune.”
– Nu mai cere trebuinţa –
I-au răspuns tovărăşiţa –
Căci, fără de înşirare,
Adevărul de vei vrea,
Noi suntem cam din născare
Tot ca una, fata mea!

Se găsiră o momiţă
Cu de sine cunoştinţă;
Iară omul niciodată,
Precum am văzut în faptă
Pe un jacaş domnişor,
Căruia i se citea
Fabula de pufuşor,
Iar el prea nurliu râdea,
Făcând semne la un alt
Judecător necurat.

Rezumat extins la fabula Momiţa şi oglinda de Alecu Donici

Fabula „Momița și oglinda” de Alecu Donici este o poveste scurtă care prezintă o discuție între o fată tânără, Momița, și o oglindă. Momița este foarte mândră de frumusețea ei și crede că nu există nimeni mai frumos decât ea. Oglinda îi vorbește însă despre alte fete frumoase din lume, pe care Momița nu le cunoaște și îi arată că nu este singura persoană frumoasă din lume.

În timp ce Momița se privește în oglindă, aceasta îi spune că există alte fete frumoase în lume, chiar și mai frumoase decât ea. Momița se supără la început, dar în cele din urmă acceptă că există oameni mai frumoși decât ea și își schimbă atitudinea. În loc să fie mândră și arogantă, devine modestă și își îndreaptă atenția spre alte calități și realizări.

Fabula este o alegorie pentru modestie și înțelepciune. Momița este prezentată ca un personaj egoist și arogant, care crede că este mai importantă și mai frumoasă decât oricine altcineva. Oglinda îi dezvăluie că există oameni mai frumoși decât ea, iar această realizare o ajută pe Momița să devină mai umilă și mai înțeleaptă.

În concluzie, fabula „Momița și oglinda” ne învață că nu ar trebui să fim prea mândri de noi înșine și să recunoaștem că există întotdeauna oameni mai buni și mai frumoși decât noi. Ar trebui să fim modesti și să ne concentrăm asupra calităților noastre interioare și a realizărilor noastre, în loc să ne lăsăm seduși de superficialitatea frumuseții exterioare.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.

Ce influenta a avut poezia Momiţa şi oglinda de Alecu Donici

Poezia „Momița și oglinda” de Alecu Donici a avut o influență semnificativă în literatura română și a contribuit la dezvoltarea poeziei satirice în literatură. Iată câteva moduri în care această poezie a avut un impact:

  1. Poezie satirică: „Momița și oglinda” este un exemplu notabil de poezie satirică, care utilizează umorul și ironia pentru a critica aspectele negative ale societății și ale comportamentului uman. Această formă de satiră a influențat alți scriitori și poeți care au abordat subiecte similare în operele lor.
  2. Critică socială și morală: Poezia lui Donici explorează aspecte precum vanitatea și superficialitatea, aducând în discuție probleme sociale și morale. Ea a contribuit la conștientizarea acestor probleme și la încurajarea discuțiilor critice în societate.
  3. Stilul poetic ironic: Donici a utilizat un stil poetic ironic și plin de umor pentru a-și transmite mesajele satirice. Acest stil a influențat alți autori care au adoptat o abordare similară pentru a aborda subiecte serioase cu umor.
  4. Contribuția la literatura română: Poezia „Momița și oglinda” a fost recunoscută ca o operă importantă în literatura română și face parte din moștenirea literară a lui Alecu Donici. Ea a fost studiată în școli și universități și a influențat gândirea și critica literară din România.

În concluzie, poezia „Momița și oglinda” de Alecu Donici a avut un impact semnificativ prin promovarea poeziei satirice, critica socială și morală și utilizarea stilului poetic ironic. Ea a rămas o parte importantă a literaturii române și a continuat să influențeze scriitori și cititori de-a lungul timpului.