Un fapt divers interesant despre fabula „Momița și două mâțe” de Alecu Donici este acela că aceasta a fost inclusă în volumul de basme și fabule intitulat „Făt-Frumos din tei și alte basme și fabule” publicat de autor în 1861. Acest volum a devenit unul dintre cele mai populare și apreciate lucrări de literatură pentru copii din secolul al XIX-lea. Fabula „Momița și două mâțe” a fost apreciată pentru mesajul său puternic despre inteligență și ingeniozitate și a devenit una dintre cele mai populare și iubite fabule scrise de Alecu Donici.
În a momiţelor ţară
(Ce mai nu are hotară)
Odată judecătoare
Era o momiţă, care
Chibzuia cu scumpătate
Cumpăna cea de dreptate.
Şi iată că la momiţă
Se arată două mâţe,
Zgâriate, încruntate,
În prigonire de moarte,
Părăsind al lor lăcaş,
Pentr-un bulgăre de caş.
Una strigă: „Socoteşte!
Caşul eu l-am fost ochit.”
Alta ţipă: „Hotărăşte!
Caşul eu l-am dobândit.”
– Staţi! le zise lor momiţa.
În cumpăna de dreptate
Se va lămuri fiinţa
Pricinii de caş urmate.
Apoi caşul drept în două
Rumpându-l ea prea frumos,
Au pus întru amândouă
Cumpene câte un boţ.
Dar când cumpăna ridică,
Vede c-o parte-i mai mică;
Muşcă, cearcă, chibzuieşte
Şi bine nu nimereşte.
Acum partea cea muşcată
Nu trăgea ca ceialaltă;
Muşcând iar din acea grea,
Tocmai drept nu nimerea.
Şi aşa pân-în sfârşit
Tot în cumpene au tras;
Iar mâţele s-au trezit
Că din caş n-au mai rămas.
Rezumat extins la fabula Momiţa şi două mâţe de Alecu Donici
Fabula „Momița și două mâțe” de Alecu Donici este o poveste scurtă care ne învață că inteligența poate fi mai valoroasă decât puterea fizică și că nimic nu poate învinge inteligența și ingeniozitatea.
În fabulă, Momița, o fată drăguță și inteligentă, se confruntă cu două mâțe care o provoacă la o luptă. În ciuda dimensiunii lor mai mari și a forței lor fizice, Momița le învinge pe cele două mâțe folosindu-și ingeniozitatea și gândirea rapidă. Momița reușește să-i determine pe cele două mâțe să se înghesuie într-o găleată și apoi să se răstoarne, astfel încât ele să fie prinse și incapabile să scape. Momița îi eliberează apoi pe cele două mâțe, oferindu-le o lecție de inteligență și ocazia de a înțelege că puterea fizică nu este întotdeauna cea mai importantă.
Această fabulă ne învață că inteligenta poate fi mai valoroasă decât forța fizică, iar cele mai bune soluții la probleme pot fi găsite prin gândirea creativă și ingeniozitatea. Este un mesaj puternic pentru copii și adulți, deoarece îi încurajează să nu se concentreze doar pe puterea fizică și să înțeleagă că abilitățile lor intelectuale și creativitatea pot fi la fel de importante.
În concluzie, fabula „Momița și două mâțe” ne oferă o lecție valoroasă despre puterea inteligenței și ingeniozității și despre importanța gândirii creative în găsirea soluțiilor la probleme. Această fabulă rămâne populară în prezent, fiind o sursă de inspirație și învățătură pentru copii și adulți deopotrivă.
Informatii aditionale fabule de Alecu Donici
Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.