Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt interesant despre poezia „Modele pentru joaca de-a vorbele” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din colecția sa de poezii pentru copii. Arghezi a fost cunoscut atât pentru lucrările sale destinate adulților, cât și pentru cele adresate copiilor. „Modele pentru joaca de-a vorbele” este o astfel de poezie, care se adresează tinerilor cititori și le oferă o experiență literară plină de joc și creativitate.

Această poezie este un exemplu al versatilității lui Arghezi ca poet, deoarece el a abordat o gamă largă de subiecte și a scris în diferite tonuri și stiluri. Cu „Modele pentru joaca de-a vorbele,” el invită copiii să exploreze limbajul și să se joace cu cuvintele într-un mod distractiv și educativ.

Poezia poate fi folosită în educație pentru a stimula creativitatea și imaginația copiilor, iar Arghezi oferă exemple de jocuri de cuvinte și de experimente lingvistice în versurile sale. Astfel, această poezie servește ca resursă valoroasă pentru introducerea copiilor în lumea minunată a literaturii și a cuvintelor.


1. OMUL ȘI VRABIA

Pe buturugă subt pom
Îmbucă pîine un om,
Și din pom un titirez
Cerea fărîme de miez.
Acum, după-nvătătură,
Vine și le ia din gură.

2. VRABIA LA SPĂLĂTORIE

Titirez ori vrabie
Vino pîn’ la albie
Unde maica spală rufe.
Ar avea și el o scufă
Și ciorapii de clătit,
Care s-au cam terfelit.

3. CHIRIAȘUL DE PRIPAS

Vrăbioiule vecine,
Te rog să treci pe la mine.
Stai de-un an la noi pe casă
Și de chirie nu-ți pasă.
Mă tot ții într-o minciună
Și n-ai dat măcar arvună.

4. VRABIA N-ARE PARALE

Vrabia cum să plătească
La casă gospodărească ?
N-are ban în buzunar
Și nici buzunar măcar.
Toată lumea doar o știe
Că nu plătește chirie
Și stă-n pod pe datorie.

5. BIATA BABĂ

Dar nici maica nu-i bogată
Ca s-o ție fără plată.
Vrabia nu se gîndește
Că și baba se hrănește,
Ca să-i aducă în cioc,
Și ei, cîte-un glomotoc ?

6. N-ARE CĂ I-AR DA

Vrabia ar vrea, săraca,
Să îi dea lapte ca vaca,
Și frumos, curat și nou,
Ca găina, cîte-un ou.
Lapte ? Ia-l de unde nu-i.
Ouă ? Face mici, cu pui.

7. VÎNATURILE

Ea se pricepe să- mpuşte
Gărgăuni, omizi și muște,
Însă din așa vînat
Baba încă n-a mîncat.

8. VRABIA LA JUDECĂTORIE

Vezi că odată și-odată
O să iasă judecată.
Și-o să vie la proces
Vrabia cu titirez.
Și o să fie silită
Prin hotărîre citită,
După toate spusele,
Să-și ia catrafusele.

Rezumat extins la poezia Modele pentru joaca de-a vorbele de Tudor Arghezi

Poezia „Modele pentru joaca de-a vorbele” de Tudor Arghezi este o creație poetică special concepută pentru copii. Această poezie reflectă latura ludică și creativă a limbajului și îi încurajează pe tineri cititori să descopere plăcerea jocului cu cuvintele. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia începe prin a prezenta ideea că limbajul este ca un joc, iar cuvintele pot fi transformate și combinate într-un mod distractiv și ingenios. Arghezi sugerează că putem crea cuvinte noi și combinații neașteptate pentru a inventa propriile noastre „modele pentru joaca de-a vorbele.”

Autorul oferă exemple de astfel de jocuri cu cuvinte, cum ar fi transformarea cuvântului „muncă” în „scrum,” „frumusețe” în „frumuseață,” sau „tren” în „treneu.” Aceste exemple ilustrează modul în care cuvintele pot fi modificate și transformate pentru a crea noi sensuri și expresii.

Poezia invită copiii să exploreze creativitatea limbajului și să se bucure de jocul cu cuvintele, sugerând că nu există limite în ceea ce privește modul în care putem folosi și combina cuvintele în moduri neconvenționale.

Arghezi folosește un limbaj plin de culoare și imaginație pentru a ilustra aceste jocuri cu cuvinte, făcând poezia captivantă și distractivă pentru copii.

În final, „Modele pentru joaca de-a vorbele” încurajează tinerii cititori să descopere frumusețea și creativitatea limbajului și să se bucure de aventura de a juca cu cuvintele.

Această poezie reprezintă un exemplu minunat al abilității lui Tudor Arghezi de a comunica cu tinerii cititori și de a-i inspira să exploreze lumea cuvintelor și a limbajului într-un mod distractiv și educativ.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.