jean-de-la-fontain-fabule

Una dintre cele mai interesante aspecte ale fabulei „Moartea și tăietorul de lemne” este mesajul său profund despre inevitabilitatea morții și importanța de a profita din plin de fiecare zi a vieții noastre. Prin intermediul personajului Moartea, fabula ne amintește că, în ciuda tuturor eforturilor noastre, moartea este inevitabilă și nu putem scăpa de ea. În schimb, trebuie să trăim fiecare zi cu înțelepciune și să ne asigurăm că facem cele mai bune alegeri pentru noi și pentru cei din jurul nostru.

De asemenea, fabula „Moartea și tăietorul de lemne” subliniază și importanța muncii și a îndeplinirii datoriei. Personajul tăietorului de lemne este un exemplu de om muncitor și responsabil care își face munca cu dăruire și devotament. În cele din urmă, el este recompensat cu o viață lungă și fericită, iar aceasta poate fi considerată o metaforă pentru faptul că, prin munca și dăruirea noastră, putem avea o viață împlinită și satisfăcătoare.

În concluzie, fabula „Moartea și tăietorul de lemne” ne oferă o serie de învățăminte importante despre viață și moarte, despre munca și dăruirea noastră, și despre modul în care putem trăi o viață împlinită și satisfăcătoare.


Gemând sub o povară de vreascuri şi de ani,
Abia se mai mişca pe drum
S-ajungă la coliba-i întunecată de-atât fum,
Un tăietor de lemne, întâiu-ntre sărmani.
Nemaiavând putere şi istovit de chin,
El sarcina deodată o leapădă din spate,
În minte blestemându-şi destinul său hain.


Atâtea suferinţe, cui altuia-i sunt date?
Flămând întotdeauna, de oboseală frânt,
Nevasta şi copiii, impozite, corvoadă
Şi cămătari… Cu un cuvânt:
Nefericirii – pradă.


Chemând asupra-i moartea, ea vine cât de iute
Şi ce doreşte-i cere îndată să arate:
– Ajută-mă, îi spune, ca să ridic în spate,
Povara mea de vreascuri – şi, după asta, du-te…

Orice e vindecat de moarte,
Şi, totuşi, nu pornim din loc.
Purtăm povara mai departe,
Decât să nu mai fim deloc…

Rezumat extins la fabula „Moartea și tăietorul de lemne” de La Fontaine

Fabula „Moartea și tăietorul de lemne” de La Fontaine spune povestea unui tăietor de lemne care, obosit şi nesătul, îşi doreşte să aibă o zi liberă pentru a se bucura de viaţă. Când îi apare Moartea şi îi spune că a venit să-l ia, tăietorul se roagă să mai aibă puţin timp pentru a-şi rezolva treburile. Moartea îi acordă 24 de ore şi îi spune să se întoarcă la aceeaşi răscruce a drumurilor unde l-a găsit.

Tăietorul îi spune prietenului său cel mai bun, un alt tăietor de lemne, despre întâlnirea cu Moartea şi se gândeşte la o scăpare. Prietenul îi sugerează să meargă la rege şi să ceară ajutorul său. Regele îi dă tăietorului un coş cu aur, pe care să-l ofere Moartei în schimbul vieţii sale. Moartea este mulţumită şi pleacă cu coşul de aur, iar tăietorul este salvat.

Această fabulă are o temă comună cu multe alte fabule: că nicio scăpare nu este posibilă atunci când vine vorba de Moarte. Însă, în acelaşi timp, se poate învăţa că prietenii adevăraţi sunt foarte importanţi şi că uneori, cu ajutorul lor, putem găsi soluţii pentru problemele noastre. De asemenea, fabula sugerează că bogăţia poate fi o soluţie temporară, dar în cele din urmă nu poate cumpăra timp sau sănătate.

În plus, fabula arată şi faptul că oamenii pot fi preocupaţi de muncă şi să nu acorde suficient timp lucrurilor importante din viaţă, cum ar fi familia, prietenii sau bucuriile simple ale vieţii.

Informatii aditionale Jean de la Fontain

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.