Gheorghe-Asachi online

Un fapt interesant despre fabula „Moartea şi nenorocitul” este că aceasta reflectă o preocupare comună a literaturii române din secolul al XIX-lea: relația dintre oameni și moarte. Această temă a fost abordată de mulți alți scriitori români în aceeași perioadă și a fost considerată una dintre cele mai importante teme ale epocii. Gheorghe Asachi a reușit să aducă un nou sens și o nouă perspectivă asupra acestei teme prin intermediul fabulei sale, oferind un mesaj moral puternic și o perspectivă inovatoare asupra vieții și morții.

De asemenea, fabula „Moartea şi nenorocitul” a fost o sursă de inspirație pentru poeți și scriitori de mai târziu și a fost inclusă în multe antologii de literatură română. Aceasta a fost apreciată pentru stilul său literar și pentru mesajul său puternic, care a rămas relevant și astăzi.


Un lemnar din cei sărmani,
Plin de grijă şi de ani,
Cărând vreascuri grele-n spate
Din pădure pe la sate,
Se-nturna încetişor
La săracul foişor.

Obosit, neputincios,
Pune sarcina sa jos
Şi-şi aduce aminte-anume
Câte sufere pe lume.
Că de când el s-au născut
Rele numai au văzut.

Fără vipt de multe ori,
Fără somn adeseori,
Toată noaptea-n gânduri zace,
Ziua nicicum are pace,
Căci vătavul rău şi tont,
Boierescul peste pont,
Birul greu şi mii beilice,
Doi ficiori şi patru fiice,
O soţie sfăditoare
Viaţa-i umple cu lungoare,
Încât vrând a-şi face seamă
Ca să vie moartea cheamă.

Nesăţioasa deci bătrână,
Ţiind secerea în mână,
Repede s-au arătat
Şi ce vrea l-au întrebat.
Văzând fioroasa moarte,
Spăimântat lemnarul foarte
Zice: Rog ajută un pic
Ceste lemne să rădic!
Moartea curmă toate cele,
Omul însă-i mai dorit
A suferi mii de rele,
Decât a fi mântuit!

Rezumat extins la fabula Moartea şi nenorocitul de Gheorghe Asachi

„Moartea şi nenorocitul” este o fabulă scrisă de Gheorghe Asachi, publicată în anul 1830. Aceasta povestește despre întâlnirea dintre Moartea și Nenorocitul, reprezentând astfel două părți opuse ale vieții umane.

Fabula începe cu descrierea unei întâmplări în care Moartea și Nenorocitul se întâlnesc și își exprimă reciproc nemulțumirile lor. Moartea este supărată pentru că Nenorocitul a fost în viață prea mult timp și că trebuie să vină să-l ia, în timp ce Nenorocitul se plânge că a fost tratat nedrept de soartă.

În cele din urmă, cei doi se înțeleg și ajung la o înțelegere: Moartea îi va oferi lui Nenorocitul o viață mai lungă, în timp ce Nenorocitul îi va arăta Moartei toate locurile în care poate găsi oameni care trebuie să moară. Astfel, Nenorocitul poate trăi mai mult și Moartea își poate face treaba mai ușor.

În final, fabula transmite un mesaj moral puternic despre faptul că toți oamenii sunt egali în fața morții și că fiecare trebuie să-și accepte soarta cu demnitate. De asemenea, fabula subliniază importanța înțelegerii și cooperării între oameni și că, de multe ori, cele mai mari inamiciții pot fi transformate în alianțe puternice.

Un fapt interesant despre această fabulă este că a fost foarte apreciată în perioada sa și a rămas o sursă de inspirație pentru poeți și scriitori români. De asemenea, fabula „Moartea și nenorocitul” a influențat literatura română de mai târziu și a fost un exemplu de inovație și originalitate în epoca sa.

Informatii aditionale Gheorghe Asachi

Carturar, poet, prozator si dramaturg. Gheorghe Asachi a fost o personalitate complexă unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.