Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Mița” de Tudor Arghezi este că această poezie a fost scrisă în memoria celebrei prostituate Mița Baston, care a trăit în Bucureștiul secolului al XIX-lea. Mița Baston a devenit celebră în epocă datorită frumuseții ei și a faptului că a avut relații cu diverse personalități importante ale vremii, inclusiv cu scriitorul George Coșbuc și cu compozitorul George Enescu.

Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți poeți români, a fost profund impresionat de povestea lui Mița Baston și a scris această poezie ca un omagiu adus ei. În poezia sa, Arghezi nu o judecă pe Mița pentru alegerea ei de viață, ci o prezintă cu empatie și compasiune, subliniind tragedia vieții ei.


Cînd se școală iese-n tindă.
De-abia-ncepe să se-ntindă,
Și-obosită de căscat
Se întoarce iar în pat.

Ca să doarmă și mai bine,
Laba căpătîi și-o ține,
Și din vis, cum s-a adus,
Că s-a pus cu burta-n sus.

Dar scurteica-i, ca de vată,
Cu opt nasturi e-ncheiată :
Și dormind și dolofani
Sug din ea cinci cotoşmani.

Creștetul, bălțat pieziș,
Pare strîns ca-ntr-un bariş
Înnodat cu două funte :
La urechile din frunte.

Ea visează poate, parcă,
O plimbare într-o barcă,
Pe un luciu argintiu
Poate chiar în Cișmigiu.

Că-i dă coadă-n ritm tîrcoale,
Ca-ntr-un lac de apă moale,
Coada ei de păr de pîslă,
Bătînd perna ca o vîslă.

Rezumat extins la poezia Mița de Tudor Arghezi

Poezia „Mița” de Tudor Arghezi este o compoziție poetică profundă și emoționantă, care explorează viața și destinul unei femei cunoscute sub numele de Mița Baston. Mița Baston a fost o prostituată celebră din Bucureștiul secolului al XIX-lea, iar această poezie este un omagiu adus ei de către Arghezi.

Poezia dezvăluie o privire umanizată asupra vieții lui Mița Baston, departe de judecățile morale sau prejudecățile sociale. Autorul prezintă povestea ei într-un mod compasional și reflectiv, evidențiind tragedia și suferința din spatele alegerilor ei de viață.

Versurile poeziei descriu viața lui Mița Baston, cu toate greutățile și sacrificiile pe care le-a făcut. Ea este portretizată ca o femeie cu o frumusețe neobișnuită, dar cu un destin tragic. Arghezi subliniază că în ciuda alegerilor ei, Mița Baston a fost totuși o ființă umană, cu trăiri și aspirații.

O parte importantă a poeziei este tonul empatic al autorului. Arghezi nu o judecă pe Mița, ci îi acordă respect și compasiune pentru viața ei dificilă. El sugerează că viața ei a fost ca un „cântec de dor,” indicând că ea a avut și momente de fericire și de căutare a iubirii.

Poezia „Mița” este un exemplu remarcabil al abilităților lui Arghezi de a aduce subiecte sociale și umane complexe în sfera artei literare. Ea ne amintește că fiecare individ are o poveste și o umanitate proprie, indiferent de circumstanțele vieții sale. Această poezie continuă să fie studiată și apreciată pentru empatia și compasiunea cu care abordează subiectul său, oferind o viziune profundă asupra lumii și a oamenilor.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.