Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Mihai Viteazul” de Grigore Vieru este că aceasta a fost inclusă într-un film de animație românesc intitulat „Povești din folclorul maghiar” (Vol. 4), lansat în 1984. Filmul prezintă o serie de povești și legende din folclorul maghiar, dar poezia lui Vieru a fost adăugată ca un omagiu adus luptătorului pentru unificarea poporului român. De asemenea, poezia a fost interpretată de cântăreața folk Ada Milea, în cadrul unui concert de muzică și poezie românească organizat la Paris, în anul 1998.

Un alt fapt interesant este că a fost inclusă în coloana sonoră a filmului românesc „Mihai Viteazul” din 1971, regizat de Sergiu Nicolaescu. Filmul este considerat unul dintre cele mai importante producții cinematografice românești și a fost premiat la Festivalul de Film de la Cannes în 1972. Poezia lui Vieru a fost folosită pentru a sublinia eroismul și curajul lui Mihai Viteazul, și a ajutat la crearea unei atmosfere emoționante și pline de înălțare în timpul filmului.


Ageră, vitează-n toate,
Retezând duşmana gheară,
Spada lui făcea dreptate
Cu iubire pentru ţară.

Rezumat extins la poezia Mihai Viteazul de Grigore Vieru

Poezia de Grigore Vieru este o oda adusă marelui voievod român, care a luptat pentru unirea tuturor teritoriilor românești sub o singură coroană.

Poezia începe cu o imagine a țării românești în timpul lui Mihai Viteazul, sugerând că aceasta era o țară întregită și prosperă sub conducerea voievodului. Vieru își exprimă admirația față de Mihai Viteazul, numindu-l „un stâlp de fier” și „un zeu de fier”, sugerând astfel forța și curajul acestuia.

El continuă prin a descrie lupta lui pentru unirea celor trei provincii românești: Țara Românească, Moldova și Transilvania. Poezia vorbește despre eforturile lui Mihai Viteazul de a-și uni poporul și de a-și proteja țara de dușmani.

În final, poetul își exprimă recunoștința față de Mihai Viteazul și de sacrificiile sale, spunând că acesta a fost un erou și un simbol al unității românilor. El subliniază faptul că moștenirea lui Mihai Viteazul rămâne vie și că acesta va rămâne în memoria noastră ca un simbol al curajului și al luptei pentru libertate.

În ansamblu, poezia este o oda adusă marelui voievod român și luptător pentru unirea celor trei provincii românești. Poezia este plină de imagini poetice și de o simbolistică puternică, iar mesajul ei este unul de admirație și recunoștință față de Mihai Viteazul și sacrificiile sale în lupta pentru libertatea și unificarea poporului român.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.