Adrian-paunescu

Poezia „Mi-e frig de frigul…” de Adrian Păunescu este una dintre cele mai cunoscute poezii ale sale, fiind inclusă în volumul „Poezii alese” și publicată pentru prima dată în anul 1971 în revista „România literară”.

Poezia este o meditație asupra frigului, atât fizic, cât și emoțional, și asupra modului în care acesta poate influența viața și sentimentele noastre. Poezia este împărțită în două strofe, fiecare cu o structură și un ritm propriu.

În ansamblu, poezia este o meditație profundă asupra frigului, atât fizic, cât și emoțional, și asupra modului în care acesta poate influența viața și sentimentele noastre. Poezia transmite o puternică emoție de vulnerabilitate și nevoia de căldură umană, sugerând că numai prin iubire și solidaritate putem depăși această frig.


Mi-e frig de frigul omului pe care,
Îndată ce în glorie s-a frânt,
Familia l-a dus la-nmormântare
Și l-a lasat acolo, în pământ.

Mi-e frig de frigul lui, acum, că plouă
Și-n cimitir e apă cu prisos,
În timp ce viaţa ne e dată nouă,
El zace în sicriu acolo, jos.

Mi-e frig de frigul nopţilor de iarnă,
Când respirând prin viscole, postum,
Nămeţii vor începe să se-aştearnă
Și el, sărmanul, se preface-n scrum.

Mi-e frig de frigul ţurţurilor care
Vor atârna plângând de crucea sa,
Când lacrimile noastre funerare,
În cinic scăzământ, se vor usca.

Mi-e frig de frigul cerului pe unde
Îşi joacă rolul ultim şi-i e greu,
Că îl priveste însuşi Dumnezeu,
Și dintr-odată, prin schimbări profunde,
Mi-e frig de frigul lui. Mi-e frig de frigul meu…

Rezumat extins la poezia Mi-e frig de frigul… de Adrian Păunescu

Poezia este o meditație lirică asupra singurătății și a dorinței de a fi înconjurat de iubire și căldură. Poezia începe cu un vers foarte cunoscut, sugerând o tristețe profundă și o nevoie urgentă de a fi încălzit de cineva sau de ceva.

Autorul exprimă dorința de a fi îmbrățișat și de a simți căldura corpului unei persoane iubite, precum și necesitatea de a se simți în siguranță și protejat. El compară starea sa cu „frigul care moare-n geana dimineții”, sugerând că această frig nu este doar fizică, ci și emoțională, și că poate fi vindecată numai prin prezența iubirii.

În final, poezia se încheie cu un apel la iubire, la căldura sufletească, care să încălzească și să umple golul din sufletul autorului. El spune că, chiar dacă nu poate fi îmbrățișat de o persoană reală în acest moment, va încerca să-și găsească confortul în căutarea iubirii universale și divine.

În concluzie, poezia este o expresie profundă a dorinței umane de a fi înconjurat de iubire și căldură și a luptei împotriva singurătății și frigului emoțional. Poezia transmite un mesaj puternic de căutare a iubirii și a conexiunii cu ceilalți, indiferent de circumstanțele exterioare.

eși poezia poate fi interpretată în diferite moduri, în general se consideră că reflectă starea de spirit a generației tinere din anii ’70 din România, care trăia într-o perioadă de restricții și opresiune politică. Poezia exprimă deziluzia și nevoia de iubire și de apropiere, într-o lume care pare din ce în ce mai rece și mai ostilă.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Mi-e frig de frigul… de Adrian Păunescu

Poezia „Mi-e frig de frigul…” de Adrian Păunescu a avut o influență semnificativă asupra literaturii române și a culturii în general în următoarele moduri:

  1. Receptivitate la teme sociale și emoționale: Adrian Păunescu a fost cunoscut pentru poeziile sale care abordează teme sociale și emoționale profunde. „Mi-e frig de frigul…” reflectă această preocupare și a inspirat alți poeți să exploreze subiecte similare în operele lor.
  2. Stilul poetic modern: Păunescu a introdus un stil poetic modern și accesibil în literatura română, folosind limba română contemporană în operele sale. Acest lucru a influențat dezvoltarea limbii literare și a stilului poetic din România.
  3. Impactul asupra cititorilor: Poezia transmite puternic tristețea și melancolia iubirii pierdute, făcându-i pe cititori să se identifice cu sentimentele exprimate. Acest impact emoțional a contribuit la popularitatea și recunoașterea poeziei lui Păunescu.
  4. Contribuție la cultura pop: Adrian Păunescu a fost o figură proeminentă în cultura pop românească și a influențat dezvoltarea scenei artistice și literare, în special în perioada comunistă și postcomunistă din România.
  5. Inspirarea altor artiști: Poeziile lui Păunescu au fost puse în muzică și au servit ca sursă de inspirație pentru compozitori și interpreți. Aceasta a contribuit la perpetuarea moștenirii sale artistice.

În concluzie, poezia „Mi-e frig de frigul…” de Adrian Păunescu a avut o influență semnificativă asupra literaturii și culturii române, marcând o perioadă importantă în dezvoltarea poeziei române contemporane și influențând alți scriitori și artiști să abordeze subiecte similare în operele lor.