Grigore Vieru poezii despre copilarie

Una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Grigore Vieru, „Mi-e dor de tine, mamă”, a devenit un cântec popular în R. Moldova. Poezia este un omagiu adus mamei și plină de emoție și nostalgie, iar mesajul său a resonat în inimile multor oameni. De-a lungul timpului, această poezie a fost inclusă în multe antologii de poezie românească și moldovenească și a fost interpretată de mulți artiști.


Sub stele trece apa
Cu lacrima de-o samă,
Mi-e dor de-a ta privire,
Mi-e dor de tine, mamă.

Măicuţa mea: grădină
Cu flori, cu nuci şi mere,
A ochilor lumină,
Văzduhul gurii mele!

Măicuţo, tu: vecie,
Nemuritoare carte
De dor şi omenie
Şi cântec fără moarte!

Vânt hulpav pom cuprinde
Şi frunză o destramă.
Mi-e dor de-a tale braţe,
Mi-e dor de tine, mamă.

Tot cască leul iernii
Cu vifore în coamă.
Mi-e dor de vorba-ţi caldă,
Mi-e dor de tine, mamă.

O stea mi-atinge faţa
Ori poate-a ta năframă.
Sunt alb, bătrân aproape,
Mi-e dor de tine, mamă.

Rezumat al poeziei Mi-e dor de tine, mamă de Grigore Vieru

Poezia scrisă de Grigore Vieru este un omagiu adus mamei și dorului de a fi aproape de ea. Poezia începe cu versul „Mi-e dor de tine, mamă, și n-aș ști să-ți spun”, care ilustrează că sentimentul este greu de exprimat în cuvinte. Poezia continuă prin descrierea diferitelor imagini legate de mama: mirosul ei de pâine proaspăt coaptă, glasul său cald și dulce, atingerile ei moi și afectuoase. În ultimele versuri, poetul se adresează direct mamei sale, spunându-i că îi lipsește și că va veni acasă într-o zi pentru a o îmbrățișa. În final, el exprimă dorul său de a fi împreună cu mama sa.

Poezia are ca temă principală dragostea pentru mamă, respectul și recunoștința față de sacrificiile pe care le fac pentru copiii lor. De asemenea, poezia sugerează că legătura dintre mamă și copil este una puternică și că dorul de a fi împreună cu cei dragi poate fi foarte intens.

Tema mamei este una dintre cele mai recurente teme din opera lui Grigore Vieru. El a scris multe poezii care sunt un omagiu adus mamei, reprezentand-o ca fiind o ființă iubitoare și sacrificială. Poetul a fost puternic influențat de mama sa, care i-a insuflat dragostea pentru poezie și valorile morale.

În poeziile sale, Vieru evidențiază rolul crucial pe care îl joacă mama în viața copilului și subliniază importanța iubirii, a devotamentului și a sacrificiului pe care mamele le fac în creșterea copiilor lor. Multe dintre poeziile sale abordează subiecte precum durerile și încercările prin care trec mamele, legătura profundă dintre mamă și copil, precum și speranța și încrederea pe care o împărtășesc acestea.

Astfel, tema mamei în opera lui Grigore Vieru poate fi considerată o declarație de iubire și recunoștință față de figura maternă și o exprimare a valorilor familiale și morale pe care aceasta le reprezintă.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.