vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Mândruliţă de la munte” de Vasile Alecsandri este că a fost inspirată de o călătorie pe care poetul a făcut-o în munții Carpați în anii 1830. Vasile Alecsandri a fost un mare admirator al naturii și a călătorit în diferite zone ale României și Moldovei pentru a-și explora frumusețea și a înțelege mai bine cultura și tradițiile locale.

În timpul unei astfel de călătorii în munții Carpați, poetul a întâlnit o fată frumoasă care trăia în munte și care l-a impresionat prin frumusețea și puritatea sa. Această întâlnire l-a inspirat să scrie poezia „Mândruliţă de la munte”, care a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite poezii ale lui Vasile Alecsandri. Acest fapt demonstrează legătura strânsă pe care poetul o avea cu natura și cu tradițiile locale și arată cum experiențele sale personale au influențat creația sa literară.


Mândruliţă de la munte,
Ce nu treci colea, pe punte,
Să te strâng la pieptul meu?
Că te-aş face, zău, puicuţă,
Să urăşti a ta căsuţă
Şi să uiţi pe Dumnezeu.
 
De-a tot toarce nu-ţi e lene?
Lasă-ţi furca-n buruieni
Şi-mi sari iute cel pârău,
 
Să culegem împreună,
Tu, fragi roşi de prin păşună,
Eu, crini albi pe sânul tău.
 
Ici, în lunca înverzită,
Este-o iarbă înflorită
Ce se-ngână c-un izvor.
Vină-n iarbă, mândruliţă,
Eu să-ţi cânt doina, doiniţă,
Tu să plângi de dulce dor!

Rezumat extins la poezia Mândruliţă de la munte de Vasile Alecsandri

„Mândruliţă de la munte” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române. Poezia este o metaforă a frumuseții și a purității naturii, pe care poeta o admiră și o laudă.

În prima strofă, poeta prezintă imaginea unei fete frumoase, care trăiește în munte și care este o parte integrantă a naturii. El descrie frumusețea ei ca fiind naturală și simplă și afirmă că ea este asemenea unui colț de rai.

În a doua strofă, poeta continuă să mediteze asupra frumuseții fetei și a muntelui și afirmă că acestea sunt o parte a creației divine. El afirmă că frumusețea naturii este o mărturie a puterii și a iubirii lui Dumnezeu și că trebuie să o respectăm și să o protejăm.

În strofele următoare, poeta continuă să laude frumusețea și puritatea fetei și a muntelui și afirmă că acestea sunt simboluri ale libertății și ale adevărului. El subliniază faptul că această frumusețe este o mărturie a valorilor morale și spirituale ale oamenilor și că trebuie să o apreciem și să o protejăm.

În final, poeta afirmă că fata și muntele sunt o metaforă a frumuseții și purității din lume și că trebuie să le prețuim și să le protejăm. El concluzionează că această frumusețe este o mărturie a valorilor morale și spirituale ale oamenilor și că trebuie să o apreciem și să o protejăm.

Un fapt interesant despre poezia „Mândruliţă de la munte” este că a fost folosită ca imn național al Republicii Moldova în anii 1990, după căderea regimului comunist. În această perioadă, Republica Moldova a căutat să își consolideze identitatea națională prin diverse mijloace, inclusiv prin promovarea literaturii și a culturii tradiționale românești. Poezia lui Vasile Alecsandri a fost ales ca imn național, deoarece a fost considerată un simbol al frumuseții și purității naturii și al valorilor morale și spirituale ale poporului moldovean. Acest fapt demonstrează importanța poeziei și a lui Vasile Alecsandri în cultura și istoria Moldovei și României.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.