vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Mândra Lița” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost adaptată într-o piesă de teatru de către dramaturgul român Radu F. Alexandru. Piesa a fost pusă în scenă pentru prima dată în anul 1963 la Teatrul Național din București și a fost apreciată de criticii de teatru pentru adaptarea sa creativă a poeziei populare.

De asemenea, poezia „Mândra Lița” a fost inclusă în volumul „Poezii populare ale românilor” de către Vasile Alecsandri. Acest volum a fost publicat pentru prima dată în anul 1852 și a reprezentat o importantă colecție de poezie populară românească, care a contribuit la redescoperirea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor culturale ale poporului român.


Frunză verde alunică,
Am avut o mândră mică
Ş-am lăsat-o să mai crească,
Minte-n cap să dobândească.
Dar de când o am lăsat,
A crescut, s-a măritat,
Vai de mine! ce păcat!
Mi-ar fi, nu mi-ar fi bănat
Dacă s-ar fi măritat
De-aici al treilea sat,
Dar ea s-a făcut mireasă
De la noi a treia casă.
Ies afară, o zăresc
Şi de zile mă sfârşesc.
Intru-n casă, o aud
Şi m-apucă dorul crud.

Vai! mămucă iubitoare,
Inimioara rău mă doare,
Şi tu nu-mi dai vindecare,
Ci-mi tot zici că lumea-i mare
Şi că-n lume-s fete multe
Care-ar vrea să mă asculte
Şi să facă tot ce vreau
Ca s-aline dorul meu.
Ah! mămucă, draga mea!
Nu pricepi tu ce aş vrea!
Eşti bătrână şi nu crezi.
Lumea-i largă şi nu vezi
Că din sută şi din mie
Numai una-mi place mie.
Ceru-i mare, stele-s multe,
Şi mai mari şi mai mărunte,
Dar cât sunt de luminoase
Nu-s ca Liţa de frumoase!

Rezumat extins la poezia Mândra Liţa de Vasile Alecsandri

Poezia „Mândra Lița” de Vasile Alecsandri este o poezie populară românească, care relatează povestea unei fete frumoase și mândre care refuză să se căsătorească cu un băiat din satul ei. Aceasta a fost inspirată de tradițiile și obiceiurile populare ale Moldovei, care valorizau frumusețea și curajul femeilor.

Poezia începe prin descrierea frumuseții și mândriei Mândrei Lița. Ea este descrisă ca fiind o fată tânără și frumoasă, cu ochii mari și negri, care stătea pe prispă la marginea satului și refuza să se uite la băieții care o admirau.

În continuare, autorul descrie cum Lița îi respinge pe toți băieții care îi cereau mâna, deoarece credea că nu exista niciun băiat la fel de frumos și de demn ca ea. În schimb, ea își petrecea timpul îngrijindu-și animalele și ajutându-și părinții la fermă.

Poezia culminează cu o serie de întâmplări care o aduc pe Lița la punctul de cotitură. Prima întâmplare este când o vrăjitoare îi prezice că își va pierde mândria înainte de a împlini 30 de ani, iar a doua întâmplare este când fratele ei mai mic este răpit de turci și Lița trebuie să lupte pentru a-l salva. Aceste experiențe o schimbă pe Lița și o fac să-și dea seama că mândria ei excesivă a fost greșită și că trebuie să se uite la bărbații din jurul ei cu alți ochi.

În finalul poeziei, autorul prezintă un băiat tânăr și frumos care o cerșește pe Lița și care îi câștigă inima prin curaj și devotament. Ei se căsătoresc și trăiesc fericiți împreună, în timp ce Lița înțelege că nu trebuie să judece pe nimeni după aparențe și că frumusețea interioară este cel mai important lucru.

Poezia „Mândra Lița” este o poveste frumoasă despre frumusețe, mândrie, curaj și dragoste și reprezintă o celebrare a valorilor tradiționale ale culturii românești.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.