Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers despre poezia „Mama în casa noastră” de Grigore Vieru este că a devenit un simbol al dragostei și recunoștinței față de mamă, fiind recitată adesea în cadrul evenimentelor speciale dedicate mamelor, precum Ziua Mamei sau nunți. De asemenea, poezia a fost adaptată și transpusă în cântece, iar versurile sale au devenit refrene ale unor melodii cunoscute. În 2017, un film documentar intitulat „Mama” a fost realizat de regizorul Igor Cobileanski, fiind inspirat de poezia lui Vieru și de povestea vieții acestuia.


Ne supărăm pe ea
Că nu vede bine
Atunci când
Strică paharul
De cristal.

Ne supărăm pe ea
Că nu aude bine
Atunci când în loc de pâine smolită
Pâine albă ne-aduce.

Ne supărăm pe ea
Că umblă încet
Atunci când
Ne face curat prin casă
Şi oaspeţii trebuie
Să vină.

Ne bucurăm
Că nu vede bine
Atunci când
Ne sărutăm soaţele tinere.

Ne bucurăm
Ca n-aude bine
Atunci când
Ne spunem cuvinte
De dragoste.

Ne bucurăm
Că pe scări se urcă încet
Atunci când
Nu mai putem să ne smulgem

Rezumat extins la poezia Mama în casa noastră de Grigore Vieru

„Mama în casa noastră” este o poezie scrisă de Grigore Vieru, unul dintre cei mai cunoscuți poeți din Republica Moldova și din întreaga lume românească. Poezia a fost publicată pentru prima dată în anul 1971, în volumul de poezii intitulat „Trei dorinți”.

Poezia începe prin prezentarea casei în care autorul și familia sa locuiesc. Casa este descrisă ca fiind o casă simplă, modestă, dar confortabilă, în care se simte o atmosferă de căldură și liniște. În continuare, autorul își descrie mama, care este personajul principal al poeziei. Mama este descrisă ca fiind persoana care păstrează ordinea și armonia în casă și care îi învață pe copii cum să fie buni și să respecte valorile morale.

Poezia continuă prin prezentarea diferitelor activități pe care mama le desfășoară în casă, precum gătitul, cusutul sau îngrijitul grădinii. Toate aceste activități sunt descrise ca fiind făcute cu multă pricepere și dragoste de către mama, care își dedică întreaga viață familiei sale.

În finalul poeziei, autorul face o comparație între casa sa și celelalte case din sat. El observă că toate aceste case sunt construite din aceleași materiale, dar ceea ce face ca casa lui să fie diferită și specială este prezența mamei sale, care aduce o lumină și o caldură aparte în casa lor.

În ansamblu, poezia „Mama în casa noastră” este un omagiu adus mamei și rolului ei important în viața familiei. Este o poezie care transmite o stare de confort și siguranță, precum și un apel la respectul și prețuirea pentru valorile familiei și ale societății.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.