Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers despre poezia „Mama” de Grigore Vieru este că acest poem a devenit una dintre cele mai iubite și recitate poezii în limba română, datorită mesajului emoționant și universal despre iubirea și devotamentul unei mame față de copiii ei.

Poezia a fost inclusă în numeroase antologii literare și a fost adaptată în diferite forme artistice, cum ar fi cântece, filme sau spectacole de teatru. De asemenea, Grigore Vieru a fost considerat poetul „mamei” în cultura română și a fost adesea asociat cu această poezie, care a devenit o emblemă a mamei în literatură.


Mama ne mângâie,
Soarele luceşte,
Soarele e unul,
Mama una este.

Rezumat extins la poezia Mama de Grigore Vieru

Poezia „Mama” de Grigore Vieru este o operă de mare sensibilitate și emoție, în care poetul își exprimă recunoștința și afecțiunea pentru mama sa. Poezia este o întruchipare a iubirii, a sacrificiului și a devotamentului matern, un tribut adus nu doar mamei sale, ci și tuturor mamelor din lume.

În prima strofă, poetul descrie figura mamei sale într-un mod poetic și evocator, sugerând blândețea și bunătatea sufletului său. El îi mulțumește mamei sale pentru tot ce a făcut pentru el, pentru dragostea și sprijinul necondiționat pe care i le-a oferit de-a lungul vieții.

În a doua strofă, poetul face o comparație între mama sa și o stea care strălucește pe cerul nopții, sugerând astfel importanța și influența mamei sale în viața sa. Mama sa este văzută ca o sursă de lumină și speranță, care îi călăuzește pașii și îi luminează calea.

În strofa a treia, poetul vorbește despre încercările și suferințele prin care a trecut, iar mama sa a fost întotdeauna alături de el, îl înțelegea și îl ajuta să treacă peste toate obstacolele. În această strofă, poetul face o referire la faptul că mama sa a suferit și ea, dar și-a ascuns suferința pentru a-i proteja pe cei dragi.

În strofa a patra, poetul face o pledoarie pentru iubirea și respectul față de mamă, indiferent de diferențele culturale, sociale sau religioase. În același timp, el subliniază importanța educației și a învățăturii pe care mama sa i-a oferit-o, ca un dar neprețuit pe care îl poartă mereu cu el.

Poezia „Mama” de Grigore Vieru este o capodoperă a literaturii românești, o întruchipare a iubirii necondiționate și a recunoștinței față de mamă. Mesajul profund al poeziei a ajuns la inimile a milioane de oameni din întreaga lume, devenind o inspirație pentru toți cei care își prețuiesc și își iubesc mamele.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.