vasile-alecsandri

Un fapt divers interesant despre poezia „Maiorului Iancu Bran” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă în anul 1863 și a fost inclusă în volumul său de poezii intitulat „Doine și Lăcrimioare”. Poezia a fost inspirată de figura legendară a lui Iancu Bran, care a fost unul dintre liderii Revoluției din 1848 din Transilvania.

Vasile Alecsandri a fost unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori ai literaturii române din secolul al XIX-lea. El a scris multe poezii, teatru și proză, care sunt recunoscute pentru sensibilitatea, originalitatea și forța lor poetică. Lucrările sale au influențat dezvoltarea literaturii și culturii românești și au fost recunoscute la nivel internațional pentru valoarea lor artistică și culturală.

Iancu Bran a fost un erou al Revoluției din 1848, care a luptat pentru libertatea și independența României. El a fost un lider al mișcării de emancipare a poporului român din Transilvania și a jucat un rol important în lupta împotriva stăpânirii străine. De-a lungul anilor, figura lui Iancu Bran a devenit un simbol al curajului și al luptei pentru libertate și independență în România.


Mergi să-ţi iei dreapta răsplată de la dreptul ziditor,
Tu ce laşi în urmă jale, vrednicule muritor!
Om de bine, de credinţă, ce Moldova ţi-ai iubit,
Şi-ntr-acest veac plin de rele fapta bună ai slăvit.
 
Ai tăi vechi şi dragi tovarăşi, capul, armele plecând,
La lăcaşul tău de moarte te duc jalnic suspinând.
Glasul clopotelor sună ceasul tău de veşnicie,
Şi văzduhul le răspunde prin o tristă armonie.
 
Trupul tău ce-a fost ţărână în ţărână s-a preface,
Iară sufletul tău vesel sus în veci va gusta pace,
Căci în viaţă când, ca tine, omul binele slăveşte,
Domnul sfânt cu-a sa-ndurare după moarte-l miluieşte!

Rezumat extins la poezia Maiorului Iancu Bran de Vasile Alecsandri

Poezia „Maiorului Iancu Bran” de Vasile Alecsandri este o elegie poetică în memoria unui erou al Revoluției din 1848, care a luptat pentru libertatea și independența României. Poezia este structurată în două strofe a câte șapte versuri fiecare și are un ton solemn și plin de respect.

În prima strofă, poetul ne prezintă imaginea eroului, Maiorul Iancu Bran, care a luptat cu curaj și devotament pentru libertatea și independența țării sale. El ne arată că acest erou a rămas în amintirea poporului român ca un simbol al curajului și al sacrificiului pentru idealurile libertății și democrației.

În a doua strofă, poetul continuă să mediteze asupra memoriei lui Iancu Bran și ne arată că acest erou a fost un model pentru întreaga națiune română. Poetul își exprimă respectul și admirația față de acest erou și ne îndeamnă să prețuim valorile libertății și independenței, pentru care Iancu Bran a luptat și a murit.

În ansamblu, poezia „Maiorului Iancu Bran” de Vasile Alecsandri este o elegie poetică în memoria unui erou al Revoluției din 1848. Poezia ne îndeamnă să prețuim valorile libertății și independenței, pentru care Iancu Bran a luptat și a murit și să ne amintim întotdeauna de sacrificiul și curajul acestui erou, care a rămas un simbol al demnității și al dorinței de libertate a poporului român.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.