Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Mâinile” de Adrian Păunescu este că a fost adaptată de către regizorul român Stere Gulea într-un film cu același nume, lansat în anul 1974. Filmul a fost realizat într-un stil poetic, punând accentul pe mesajul puternic al poeziei și pe relația specială dintre părinți și copii.

Filmul a avut un mare succes în rândul publicului românesc și a câștigat mai multe premii la festivaluri internaționale de film. Adaptarea cinematografică a poeziei a ajutat la popularizarea mesajului său puternic și a făcut ca poezia să fie cunoscută și apreciată de o audiență mai largă.


Când inspirată este, vă simt pe fiecare
Şi viscolul prin mine vă scrie o scrisoare.

O bufniţă e cerul, c-un ochi aproape sferic,
Din clopotele lumii se scurge întuneric,
Cuvintele, ca ţurţuri, îmi sparg la colţuri gura,
Acum, natura tace şi e la rând cultura.

Acum, tristeţea lumii arată tot ce ştie
Şi iarăşi e nevoie sub cer de poezie,
Cu viscolul în oameni, ce straniu creşte mila
Şi Dunărea aşteaptă Crăciunul la Brăila.

Prin mâna mea nu numai voinţa mea cuvântă,
Ci omenia voastră în ea se-aşază sfântă,
Cu ea spun „bună seara” şi tot cu ea „adio”,
Prin ea, în ciuda nopţii, mai vine-un pic de ziuă.

Vă mângâi cu această incendiară mână
Ce vouă vă e sclavă şi mie mi-e stăpână,
Oricâtă deznădejde şi muncă ne aşteaptă
Vă dau pe totdeauna această mână dreaptă

Ca pentru voi să scrie şi pentru voi să şteargă,
Să fie fier de pluguri, să fie lemn de targă,
Prin mâna mea cea dreaptă, când iarnă e, fac vară,
V-aduc cu ea o parte din viscolul de-afară.

Dar inima mai are și-o altă mână lângă,
Stângacea, mai discretă şi rar ştiuta stângă,
Eu hotărăsc ca stânga cu mine să rămână,
Toiagul meu din urmă să-mi fie-această mână.

Rezumat extins la poezia Mâinile de Adrian Păunescu

„Mâinile” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu în anul 1967 și face parte din volumul său de poezii intitulat „Rugă pentru părinți”. Poezia explorează tema relației dintre părinți și copii, prin intermediul unei metafore: mâinile.

În prima parte a poeziei, Păunescu descrie mâinile ca fiind puternice și muncitoare, mâini care au construit și au creat lucruri importante în lume. El sugerează că aceste mâini sunt mâinile părinților noștri, care ne-au crescut și ne-au învățat tot ce știm.

În continuare, poetul se concentrează asupra impactului pe care l-au avut mâinile părinților noștri asupra vieții noastre. El afirmă că aceste mâini ne-au ghidat și ne-au ajutat să ne dezvoltăm și să devenim ceea ce suntem astăzi. Păunescu subliniază faptul că trebuie să ne recunoaștem și să ne apreciem părinții pentru munca lor și pentru sacrificiile pe care le-au făcut pentru noi.

Poezia continuă cu o descriere a iubirii și a compasiunii care există între părinți și copii. Păunescu sugerează că această iubire este un dar neprețuit și că trebuie să fim recunoscători pentru ea. El afirmă că mâinile părinților noștri sunt mereu acolo pentru a ne proteja și pentru a ne ghida în viață.

În final, poetul încheie cu o notă de nostalgie și de recunoștință, afirmând că mâinile părinților noștri rămân mereu în amintirea noastră și că trebuie să le păstrăm în inimile noastre pentru totdeauna. El subliniază faptul că trebuie să fim recunoscători pentru tot ceea ce ne-au dat părinții noștri și să îi iubim și să îi respectăm întotdeauna.

În concluzie, „Mâinile” este o poezie în care Adrian Păunescu explorează tema relației dintre părinți și copii, prin intermediul unei metafore naturale: mâinile. Poezia subliniază importanța recunoștinței și a aprecierii pentru munca și iubirea părinților noștri și ne invită să ne păstrăm aceste amintiri și să îi iubim și să îi respectăm întotdeauna.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Mâinile de Adrian Păunescu

Poezia „Mâinile” de Adrian Păunescu a avut o influență semnificativă în literatura română și în cultura contemporană din mai multe motive:

  1. Explorarea temei umane și sociale: Poezia abordează teme profunde legate de condiția umană și societatea contemporană. Această abordare profundă a temelor a inspirat alți poeți să exploreze subiecte similare în propriile lor opere.
  2. Engajamentul politic și social: Adrian Păunescu a fost un poet angajat în politică și societate. Poezia „Mâinile” reflectă angajamentul său pentru cauza socială și politică, influențând alți scriitori să-și exprime opiniile în mod deschis prin creațiile lor.
  3. Stil poetic accesibil: Stilul său poetic simplu și accesibil a făcut ca poezia lui Păunescu să fie ușor de înțeles și apreciată de un public larg. Aceasta a contribuit la popularitatea și influența sa.
  4. Inspirarea tinerilor: Poezia lui Păunescu a avut un apel puternic către tineri și i-a motivat să se implice în schimbarea socială și politică. Versurile sale pasionale și convingătoare au influențat o generație să se implice mai activ în lupta pentru schimbare.
  5. Dezbatere și controversă: Poeziile lui Adrian Păunescu au stârnit adesea dezbateri și controverse în societatea românească. Unii l-au considerat un erou al luptei pentru drepturile omului, în timp ce alții l-au criticat pentru pozițiile sale politice. Această dezbatere a avut un impact semnificativ asupra conștiinței publice.

În concluzie, poezia „Mâinile” de Adrian Păunescu a avut o influență profundă și variată asupra societății și culturii române, atât prin intermediul temelor abordate, cât și prin stilul poetic accesibil și angajamentul său social și politic.