jean-de-la-fontain-fabule

Un fapt divers despre fabula „Maimuțoiul și Motanul” este că într-un manuscris găsit după moartea lui La Fontaine, a fost descoperită o continuare a poveștii, în care maimuța, plină de vanitate, a încercat să se deghizeze într-o fată pentru a-i atrage atenția motanului. Cu toate acestea, motanul a dezvăluit identitatea ei, iar maimuța a fost ridiculizată și s-a retras în rușine. Această continuare nu a fost niciodată publicată și a fost păstrată ca un document curios.


În casa unui om din vremea veche,
Trăia o-mpieliţată de pereche:
Un maimuţoi
– Pocitul Maimuţilă –
Şi un cotoi
– Cumătrul Motănilă.

Când dispărea slănina, brânza, caşul,
Nu căuta pe la vecini făptaşul…
Ci cum şedeau, odată, la vatră lighioanele
Şi urmăreau cum se coceau castanele,
Un îndoit folos credeau c-ar scoate
De-ar izbuti să le mănânce toate,
Făcându-şi lor un bine şi altuia un rău.

Şi maimuţoiul, marele mâncău,
I-a spus: – Fârtate năpârstoc,
Tu eşti mai priceput ca mine, zău.
Ce-ar fi să scoţi castanele din foc?
Zis şi făcut!
Fârtatul priceput
A şi-nceput
Să scoată cu gheruţa
Castanele din foc,
În vreme ce maimuţa
Le şi mânca pe loc.
Când se ivi o slugă,
O rupseră la fugă.

Rezumat extins la fabula „Maimuțoiul și Motanul” de La Fontaine

Fabula „Maimuțoiul și Motanul” de Jean de La Fontaine, publicată pentru prima oară în 1668, are ca subiect o maimuță care încearcă să imite un motan. Maimuța este invidioasă pe eleganța și frumusețea motanului, așa că încearcă să-l imite în orice fel posibil, de la postura până la felul de a se hrăni. Însă, de fiecare dată, maimuța nu reușește să fie la fel de grațioasă ca motanul.

În cele din urmă, maimuța se rănește grav încercând să sară pe o creangă ca motanul și ajunge la pământ cu oasele rupte. Motanul îi sugerează că ar fi mai bine să se concentreze pe a fi ea însăși, decât să încerce să fie altcineva.

Morala fabulei „Maimuțoiul și Motanul” este că fiecare persoană este unică și ar trebui să își găsească propria identitate și să fie ea însăși în loc să încerce să imite pe altcineva.

Această fabulă subliniază și importanța acceptării de sine și a înțelegerii faptului că nu trebuie să fim perfecti și să încercăm să fim altcineva pentru a fi considerați de valoare.

De asemenea, fabula are și o notă comică, prin portretizarea comică a maimuței care încearcă să imite un motan.

Informatii aditionale Jean de la Fontain

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.