Grigore Vieru poezii despre copilarie

Poezia „Măicuța” de Grigore Vieru este considerată una dintre cele mai reprezentative poezii ale poetului și a fost inspirată dintr-un eveniment tragic din viața sa, respectiv moartea fiului său în urma unui accident de mașină.

Poezia a fost tradusă în numeroase limbi străine și a fost inclusă în antologii de poezie românească și moldovenească, fiind considerată unul dintre cele mai importante texte poetice ale culturii române.

Pe lângă cariera sa literară prolifică, Grigore Vieru a fost, de asemenea, un activist politic și un apărător fervent al drepturilor lingvistice și culturale ale poporului moldovenesc. El a fost considerat de mulți drept „poetul național” al Moldovei și a câștigat multe premii și distincții pentru contribuția sa la literatura română și moldovenească.


Se adună flori şi stele
Pe sub seară
În jurul măicuţei mele,
Pe sub seară.
Şi întreabă toate cele
Pe sub seară
Şi ea sfătuie cu ele,
Pe sub seară.
Tot o fugă albinuţa
Dimineaţa,
Udă-i este cămăşuţa
Dimineaţa,
Nu întreabă nimicuţa,
Dimineaţa,
Că-i grăbită că măicuţa
Dimineaţa.

Rezumat extins la poezia Măicuţa de Grigore Vieru

Poezia „Măicuța” a fost scrisă de Grigore Vieru, un poet moldovean renumit, și publicată pentru prima dată în 1975. Această poezie se adresează unei mame care își plânge copilul pierdut, descriind durerea și suferința pe care le simte.

Poezia este structurată în patru strofe, fiecare având patru versuri. În prima strofă, poetul prezintă durerea mamei prin intermediul naturii, comparând plânsul ei cu o ploaie rece și cu lacrimile copacilor. În a doua strofă, el descrie cum mamele își iubesc copiii și cum copiii îi iubesc la rândul lor, subliniind faptul că această iubire este un dar de la Dumnezeu.

În a treia strofă, poetul vorbește despre suferința mamei după pierderea copilului și o compară cu durerea unei păsări care și-a pierdut puiul. El subliniază faptul că această suferință nu poate fi alinată prin cuvinte sau gesturi, ci doar prin prezența și îmbrățișarea celui care i-a fost luat.

În sfârșit, în ultima strofă, poetul îndeamnă cititorii să fie mai buni și mai atenți cu oamenii din jurul lor, să le ofere sprijin și să nu lase niciodată să se piardă un suflet drag.

În ansamblu, poezia „Măicuța” este o meditație profundă asupra suferinței umane și a iubirii materne, prezentată printr-o viziune poetică sensibilă și plină de emoție. Poezia a devenit una dintre cele mai iubite și mai recitate poezii ale lui Grigore Vieru, apreciată atât pentru frumusețea versurilor, cât și pentru mesajul puternic de compasiune și empatie.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.