Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Mai mult decât” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost interpretată de către actorul Gheorghe Dinică în filmul „Liceenii”, regizat de Nicolae Corjos în anul 1986. În film, poezia este recitată de personajul lui Dinică, un profesor pasionat de poezie, în timp ce își încurajează elevii să iubească și să simtă profund. Filmul „Liceenii” a devenit unul dintre cele mai apreciate filme românești pentru adolescenți din anii ’80, fiind unul dintre primele filme din această categorie realizate în România.


Iubito
această
ţară
e
a
noastră
mai mult
decât
suntem noi
unul
al
altuia.

Rezumat extins la poezia Mai mult decât de Adrian Păunescu

Poezia „Mai mult decât” de Adrian Păunescu este un omagiu adus dragostei și relației dintre doi oameni care se iubesc cu adevărat. Poezia este compusă din șase strofe de câte patru versuri fiecare și exprimă profunzimea și intensitatea sentimentelor trăite într-o relație autentică.

În prima strofă, poetul face o comparație între dragostea sa și alte lucruri ale vieții, precum aerul, pâinea și apa, arătând astfel importanța și necesitatea ei. În strofele următoare, poetul descrie caracteristicile dragostei autentice: dorința de a face totul pentru persoana iubită, de a fi mereu alături de ea și de a o proteja.

În a doua jumătate a poeziei, poetul subliniază că dragostea nu este doar un sentiment superficial sau trecător, ci este ceva ce dă sens și înălțime vieții. În acest sens, dragostea este mai mult decât o simplă dorință sau o plăcere, ci este o legătură profundă între două ființe, care le transformă și le face să crească împreună.

În poezia „Mai mult decât”, Adrian Păunescu ne arată că dragostea autentică este mai mult decât un simplu sentiment sau o atracție fizică. Ea este ceva ce dă sens și înălțime vieții, ceva ce ne transformă și ne face să creștem ca oameni. Poezia este un omagiu adus dragostei sincere și autentice, subliniind importanța acesteia pentru viața noastră și pentru fericirea noastră ca ființe umane.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.