Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Mai greu” de Adrian Păunescu este că a fost publicată pentru prima dată în anul 1972, în volumul său de poezie intitulat „După melci”. Poezia a devenit rapid una dintre cele mai apreciate și iubite creații ale lui Adrian Păunescu, fiind considerată o manifestare a liricii sale intense și emoționante.

Poezia a fost inclusă în antologii de poezie românească și a fost studiată și analizată de critici literari și de studenți la literatură. Poezia a fost interpretată și pusă în muzică de mai mulți artiști, printre care se numără Ducu Bertzi și Vali Sterian.

Prin intermediul acestei poezii, Adrian Păunescu exprimă starea sa de disperare și de tristețe în fața suferinței sale. El sugerează că suferința poate fi depășită prin puterea, curajul și iubirea de care suntem capabili să dăm dovadă. Poezia abordează o temă universală, care este cea a suferinței și a durerii, și reușește să transmită un mesaj emoționant și profund, care a răsunat cu mulți cititori și ascultători din întreaga lume.


Mai greu îmi e când toți ai lumii dorm
Și-n jurul meu tăcerea mă întreabă,
Atunci aș prefera să mor degrabă
Asediat de-acest pustiu enorm.

Mai greu îmi e când mă aud plângând
Și fiecare punct vital mă doare
Și mă sufoc sub orice întrebare,
Pe când mă fugărește propriul gând.

Mai greu îmi e când nu mai pot crea,
Jur-împrejur, nicio diversiune,
Când lumea într-un somn total apune
Și stă de veghe numai lampa mea.

Mai greu îmi e când mă gândesc la tine
Și-aștept absurd ceva ce nu mai vine.

Rezumat extins la poezia Mai greu de Adrian Păunescu

Poezia „Mai greu” de Adrian Păunescu explorează tema suferinței și a durerii, exprimând starea de disperare și de tristețe a poetului în fața suferinței sale. Poezia este o meditație profundă asupra condiției umane și a vulnerabilității noastre în fața suferinței.

În prima strofă, poetul descrie imaginea unui munte greu de urcat, sugerând dificultatea și duritatea vieții. El afirmă că această dificultate este amplificată de suferința sa interioară și de durerea pe care o simte în suflet.

În a doua strofă, poetul exprimă disperarea sa și dorința de a se elibera de durere și de suferință. El afirmă că suferința este o povară grea și că este nevoie de putere și de curaj pentru a o depăși.

În ultima strofă, poetul sugerează că suferința poate fi depășită prin iubire și prin conexiunea cu cei dragi. El afirmă că prin iubire și comunicare cu persoana iubită, oamenii pot găsi puterea de a depăși suferința și de a se elibera de povara acesteia.

În concluzie, poezia „Mai greu” este o meditație profundă asupra suferinței și a durerii. Poezia sugerează că suferința poate fi o povară grea, dar că poate fi depășită prin puterea, curajul și iubirea de care suntem capabili să dăm dovadă. Prin exprimarea propriei sale experiențe, poetul oferă o perspectivă profundă și emoționantă asupra condiției umane și a vulnerabilității noastre în fața suferinței.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.