Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Mai dă-mi un golf de sprijin” de Adrian Păunescu este că a fost publicată pentru prima dată în anul 1985, în volumul său de poezie intitulat „Cântec de dor”. Poezia a devenit rapid una dintre cele mai cunoscute și iubite creații ale lui Adrian Păunescu, fiind considerată o manifestare a liricii sale intense și emoționante.

Poezia a fost inclusă în antologii de poezie românească și a fost studiată și analizată de critici literari și de studenți la literatură. Poezia a fost interpretată și pusă în muzică de mai mulți artiști, printre care se numără Nicu Alifantis și Ducu Bertzi.

Prin intermediul acestei poezii, Adrian Păunescu exprimă starea sa interioară de vulnerabilitate și de nevoia de sprijin și de dragoste. El sugerează că iubirea poate fi un refugiu și o sursă de sprijin și că oamenii au nevoie de conexiune cu persoana iubită pentru a găsi sens și împlinire în viață.

Poezia „Mai dă-mi un golf de sprijin” abordează o temă universală, care este cea a iubirii și a nevoii de conexiune și de comunicare cu persoana iubită. Prin exprimarea propriei sale experiențe, poetul reușește să transmită un mesaj emoționant și profund, care a răsunat cu mulți cititori și ascultători din întreaga lume.


Nici marea nu m-a mai primit, săraca,
De parcă i-aş fi fost un vitreg prunc,
Hei, dragul meu corsar, Dorel Onaca,
Găseşte-mi, tu, un golf să mă arunc.

Nu vreau decât ieşire-n marea mare,
De stând să pot tristeţea să mi-o sparg,
Peşti carnivori să aibă de mâncare,
Piraţi să-mi pună capul pe catarg.

M-am săturat să fiu cu lumea tandru,
Lumina mamei lui de cod moral.
Învaţă-mă, prietene-scafandru,
Cum să mă-ngrop în fiecare val.

Aseptică, absurdă şi sterilă
Rămâne existenţa unui sfânt,
Ci eu, învins de patimă şi milă,
Convulsia şi patima le cânt.

De zeci şi zeci de ani nu pun pe gura
Nici băuturi, nici droguri, nici tutun
Şi toţi stupizii vicioşi mă-njură,
Mă fac beţiv, isteric şi nebun.

Ei bine, mă decid să trec la fapte,
Recuperând tot vidul dindărăt,
Voi sparge stânci în fiecare noapte
Şi-n fiecare zi o să mă-mbăt.

Deschid bordel şi cârciumă, Dorele.
Fă-mi rost neapărat de-un eunuc
Şi dau servici duşmanilor, să spele
Podelele pe unde-am să mă duc.

Deşi cu mult mai important ca toate
E şcoala suferinţei s-o absolv
Şi să m-ajuţi c-un pic de libertate,
Să mă arunc în mare, într-un golf.

Eu nici nu vreau vapoare de elită,
Nici bărci, pentru amanţi rătăcitori,
Dar din pădurea lumii, adormită,
O Arcă a lui Noe să-mi cobori.

Mai am la mine-n piept destul jăratic,
Să pot în apa rece să mă scald
Şi-n lacrimile mediului acvatic,
De tot ce am iubit să-mi fie cald.

Cum nu se joacă marea de-a băltoaca,
Nici eu de-a viaţa nu pot să mă joc,
Găseşte-mi tu un golf, Dorel Onaca.
Doresc de pe pământ s-o iau din loc.

Facilitează-mi evadarea, frate,
Să pot definitiv pe mări să fug,
Să-mi facă peştii răpitori dreptate,
Dac-am trăit şi-am ars aici pe rug.

Tu înţelegi ce silă mi-e de cele
Ce mi-au distrus viaţa pe uscat?
Între pământ şi mare, la zăbrele.
Altar marin, de vină şi păcat.

Tu ai în lume camarazi şi rude,
Ca să îmbini şi nu ca să dezbini,
Dar dacă Dumnezeu te mai aude,
Durerea mea arunc-o la rechini.

Şi după nu ştiu câtă rătăcire,
Spre-a nu mă-ntoarce pe uscat în van,
Tu să trimiţi la marea mea iubire
Scheletul meu să-şi facă talisman.

Acum e, însă, vremea de plecare,
Dorele, dă scafandrilor un svunc.
Să-şi vadă fix de treburi, fiecare,
În golf, pe restul vieţii, să m-arunc.

Nu mă salva, că vreau să plec departe.
Iubirea mea trădată s-o rezolv
Şi dă-mi fatalul sprijin pentru moarte,
Oferă-mi o epavă şi un golf.

Rezumat extins la poezia Mai dă-mi un golf de sprijin de Adrian Păunescu

Poezia „Mai dă-mi un golf de sprijin” de Adrian Păunescu explorează tema iubirii și a nevoii de conexiune și de comunicare cu persoana iubită. Poetul exprimă starea sa interioară de vulnerabilitate și de nevoia de sprijin și de dragoste, folosind metafore puternice și imagini sugestive.

În prima strofă, poetul descrie imaginea unei corăbii care plutește pe mare, sugerând că viața este o călătorie incertă și că oamenii au nevoie de sprijin și de îndrumare pentru a naviga prin ea. De asemenea, poetul exprimă nevoia sa de a fi în brațele persoanei iubite și de a se simți protejat și îngrijit.

În a doua strofă, poetul exprimă nevoia sa de a fi iubit și acceptat de persoana iubită și de a avea un loc special în viața acesteia. El afirmă că iubirea este cea mai importantă nevoie a sa și că simte că poate găsi această iubire numai în brațele persoanei iubite.

În ultima strofă, poetul afirmă că viața este un dar prețios și că trebuie să ne bucurăm de fiecare moment al ei, alături de persoana iubită. El sugerează că prin iubire și conexiune cu cei dragi, oamenii pot găsi sens și împlinire în viață.

În concluzie, poezia „Mai dă-mi un golf de sprijin” este o meditație profundă asupra iubirii și a nevoii de conexiune și de comunicare cu persoana iubită. Poezia sugerează că iubirea poate fi un refugiu și o sursă de sprijin și că oamenii au nevoie de conexiune cu persoana iubită pentru a găsi sens și împlinire în viață. Prin exprimarea propriei sale experiențe, poetul oferă o perspectivă profundă și emoționantă asupra condiției umane și a nevoii de iubire și conexiune.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Mai dă-mi un golf de sprijin de Adrian Păunescu

Poezia „Mai dă-mi un golf de sprijin” de Adrian Păunescu a avut o influență semnificativă în literatura și în cultura română, precum și în conștiința socială și politică a epocii sale. Iată câteva moduri în care această poezie a avut un impact:

  1. Solidaritate și implicare socială: Poezia promovează solidaritatea și nevoia de a ajuta semenii în momente dificile. A inspirat cititorii să fie mai implicați în problemele sociale și să ofere sprijin celor în nevoie.
  2. Angajament politic: Adrian Păunescu a fost un poet implicat politic și poezia sa a fost adesea folosită pentru a susține cauze politice și sociale. „Mai dă-mi un golf de sprijin” a reflectat angajamentul său în sprijinul poporului și a fost recunoscută ca o expresie a luptei pentru dreptate socială.
  3. Relevanța pentru societatea contemporană: Tema solidarității și a sprijinului pentru cei defavorizați rămâne actuală și astăzi. Poezia continuă să inspire oamenii să fie mai conștienți de nevoile celor din jur și să ofere ajutor acolo unde este necesar.
  4. Contribuție la literatura contemporană: Adrian Păunescu a avut un impact semnificativ asupra literaturii române contemporane prin intermediul poeziilor sale politice și sociale. El a fost recunoscut ca un poet angajat și influent în acea perioadă.

În ansamblu, poezia „Mai dă-mi un golf de sprijin” de Adrian Păunescu a avut un impact în promovarea solidarității și a implicării sociale, fiind considerată o expresie importantă a preocupărilor și angajamentului poetului pentru cauzele sociale și politice.