Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „Mai bine” de Grigore Vieru este acela că aceasta a fost scrisă în perioada în care autorul a fost exilat din RSS Moldovenească și a trăit în Siberia timp de mai mulți ani. În acest context, poezia poate fi interpretată ca o expresie a dorinței lui Grigore Vieru de a reveni acasă și de a-și lua în propriile mâini destinul și viitorul.

De-a lungul anilor, poezia „Mai bine” a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate opere ale lui Grigore Vieru, fiind recunoscută ca o mărturie a voinței și curajului de a face alegeri corecte în viață. Aceasta a fost interpretată și adaptată în diferite forme artistice, inclusiv în teatru, muzică și filme.

În plus, poezia „Mai bine” a fost considerată ca fiind o expresie a tradiției literare și culturale moldovenești și a fost utilizată ca simbol al luptei pentru libertate și independență națională. Aceasta a fost o perioadă de schimbare și de transformare în Republica Moldova, iar poezia lui Grigore Vieru a fost o sursă de inspirație pentru mulți oameni care au dorit să-și construiască un viitor mai bun și să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce au ales.

Prin urmare, poezia „Mai bine” de Grigore Vieru a devenit un simbol al voinței și curajului de a face alegeri corecte în viață și o expresie a tradiției literare și culturale moldovenești. Aceasta a ajutat la conturarea și promovarea unor valori romantice și poetice și a reprezentat o sursă de inspirație pentru mulți oameni de-a lungul anilor.


Mai bine mă cunoaşte
Cea care ura-mi poartă.
Ea ştie când şi unde
M-am îndreptat din poartă;
Prin care munţi voi trece
Şi peste care ape,
Ce ţin ascuns sub frunte,
Ce tăinui sub pleoape.
Nici tu care mă-nlănţui
Cu braţele, iubito,
Căzând cu dor la pieptu-mi
Ca lacrima, topită;
Nici moartea, că e moarte,
Şi cântă-adânc în mine,
Nici ea chiar nu ma ştie
Aşa de-ntreg şi bine.

Rezumat extins la poezia Mai bine de Grigore Vieru

Poezia „Mai bine” de Grigore Vieru este o operă poetică care explorează tema alegerii și a regretelei, prin intermediul metaforelor și comparațiilor cu elemente naturale și sociale. Publicată în anul 1969, aceasta este o poezie în care autorul descrie imaginea unui om care regretă deciziile luate în viață și sugerează că trebuie să avem curajul de a face alegerile corecte pentru a nu ajunge să regretăm.

În poezie, autorul utilizează metaforele pentru a descrie imaginea unui om care se confruntă cu alegeri dificile în viață. El sugerează că această imagine este o metaforă pentru natura umană și pentru dificultatea de a face alegeri corecte în viață.

Autorul folosește metaforele pentru a descrie imaginea unui om care regretă deciziile luate în trecut și care își dorește să poată schimba trecutul. El sugerează că această imagine este o metaforă pentru dorința umană de a evita regretele și sugerează că trebuie să avem curajul de a face alegerile corecte pentru a nu ajunge să regretăm.

În final, autorul își exprimă compasiunea pentru omul care regretă deciziile luate în viață și sugerează că trebuie să avem încredere în noi înșine și să avem curajul de a face alegeri corecte pentru a ne putea bucura de viață și de ceea ce am ales.

În concluzie, poezia „Mai bine” de Grigore Vieru este o operă poetică profund emoționantă și sugerează că alegerile pe care le facem în viață sunt esențiale pentru a ne construi viitorul și pentru a evita regretele. Prin intermediul metaforelor poetice puternice, autorul reușește să transmită mesajul său și să creeze o imagine poetică puternică și expresivă a unei lumi în care trebuie să avem curajul de a face alegeri corecte și să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce am ales.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.