alecu-donici

Un fapt divers interesant despre fabula „Măgarul și privighetoarea” de Alecu Donici este acela că aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1838 în ziarul „Bucovina” din Cernăuți. Aceasta a devenit ulterior una dintre cele mai populare fabule scrise de Donici și a fost inclusă în volumele sale de basme și fabule, fiind apreciată pentru mesajul său puternic despre modestie, recunoștință și aprecierea valorii celorlalți. Fabula „Măgarul și privighetoarea” a fost tradusă în mai multe limbi și rămâne una dintre cele mai cunoscute și iubite fabule din literatura română.


Măgarul au văzut pe o privighetoare.
– Prieteno, i-au zis, mă rog să mă asculţi:
Eu tot am auzit o vorbă de la mulţi,
Că tu întru cântări eşti meşteriţă mare,

Şi iată, acum vreu
De iscusinţa ta să judec singur eu.
Iar buna păsăruică, pornită spre cântare,

Când liniştit, abia
În sine ciripea,
Când tare şuiera,
Când glasu-i tremura,

Apoi, prin dulcea ei strigare,
Întru a dragostei cei gingaşe plecare

Pe amoraşul său chema,
Şi rediul desfătat, cântarea-i răsuna;
Iar lumea ascultând
Tăcea şi se mira.
Măgarul însă de pământ
S-au rezemat cu fruntea,

Şi au răcnit aşa: „Tu versuri ai plăcute,
Dar când ai asculta
Cucoşul de la noi, mai bine ai cânta.”
Acestea auzind în suflet s-au jignit

Acea privighetoare
Şi de atunci au contenit
Pentru măgari a sa cântare.

Dumnezeu să ne ferească
De judecata măgărească.

Rezumat extins la fabula Măgarul şi privighetoarea de Alecu Donici

Fabula „Măgarul și privighetoarea” de Alecu Donici este o poveste despre umilință, modestie și recunoștință. În această fabulă, un măgar arogant și îngâmfat se crede mai important decât toți ceilalți animale și își ignoră sau își batjocorește vecinii. Într-o zi, măgarul aude cântecul frumos al unei privighetoare și se simte ofensat că o pasăre atât de mică și neimportantă îndrăznește să cânte în fața sa.

Măgarul îi poruncește privighetoarei să se oprească din cântat, dar aceasta îi explică că a cântat pentru a-l înveseli și pentru a-i arăta că și animalele mai mici pot fi importante. Măgarul nu înțelege și îi spune privighetoarei că el este mult mai important decât ea. Privighetoarea îl învață o lecție de modestie și recunoștință și îi arată măgarului că este important să recunoști valorile și calitățile celorlalți și să nu te crezi mai important decât ești.

Fabula ne arată că a fi modest și a aprecia valoarea celorlalți este o calitate importantă și că ar trebui să ne îndepărtăm de aroganța și egoismul care ne pot împiedica să vedem adevărata frumusețe și valoare din jurul nostru. În final, măgarul învață lecția și este recunoscător privighetoarei pentru cântecul ei frumos și pentru lecția pe care i-a dat-o.

În concluzie, fabula „Măgarul și privighetoarea” ne învață că ar trebui să fim umili, recunoscători și să apreciem valorile celor din jurul nostru, indiferent de dimensiunea sau importanța lor. Este important să recunoaștem calitățile și talentele celorlalți și să nu ne crezi mai importanți decât suntem. Această fabulă rămâne populară și astăzi, fiind o sursă de inspirație și învățătură pentru copii și adulți deopotrivă.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.