ivan-kralov basme online

Un fapt interesant despre fabula „Măgarul împodobit” este că aceasta a fost scrisă în perioada în care Ivan Krâlov lucra ca funcționar la Curtea Imperială din St. Petersburg. Ca urmare, fabula reflectă într-un anumit fel viața de la curte și dorința oamenilor de a fi respectați și apreciați în societate.

De asemenea, această fabulă a fost apreciată pentru mesajul său puternic despre vanitate și despre faptul că nu trebuie să ne încercăm să fim ceea ce nu suntem. Mesajul puternic al acestei fabule a fost transmis de-a lungul generațiilor și continuă să fie relevant în prezent.

În plus, fabula a fost adaptată într-un film de animație sovietic intitulat „Măgarul împodobit” în anul 1955. Filmul, regizat de Viktor Gromov și Aleksandr Ivanov, a fost un succes de box office în Uniunea Sovietică și a fost apreciat pentru animația sa frumoasă și pentru adaptarea fidelă a fabulei.

În concluzie, fabula „Măgarul împodobit” este o poveste cu o morală importantă despre vanitate și despre faptul că nu trebuie să ne încercăm să fim ceea ce nu suntem. Aceasta poate fi o lecție valoroasă pentru copii și adulți și poate ajuta la promovarea unei atitudini pozitive și a unei stări mentale sănătoase în societate.


Odată s-au întâmplat
Un paşă la Ţarigrad să fie foarte bogat
Şi să aibă un măgar pe care umbla călare,
Împodobindu-l frumos cu tacâmuri scumpe foarte;
Deci mergând pe dânsul la primblare,
Oamenii i se închina, dându-se din drum deoparte;
Iar măgarul socotea că oamenii lui se închină,
Şi de-aceea se făcuse mândru şi foarte sumeţ,
Şi aşa de îndrăzneţ,
Că pe uliţă mergând, buzna peste oameni da,
Sau arunca din picioare spre a-i feşteli cu tină,
Iar bietul popul rabdă
Măgarului cest obraznic de frica celui călare
Orice înfruntare.

Odată însă măgarul din grajd afară ieşind,
Şi viindu-i chef să umble singur pe uliţa mare,
Ca să facă haz, văzând
Oamenii cum i se-nchină,
Au început să şi zburde, să zvârle şi să-i lovească.
Dar cine au fost de vină,
Dacă oamenii cu parul au început să-l stâlcească?
Deodată însă măgarul socotea că este şagă,
Văzând însă mai târziu că şaga era prea groasă,
Au fugit ruşinat acasă,
Şi atunci au început să înţeleagă
Că toţi măgarii în lume sunt sade numai măgari,
Fie cât de podobiţi
Şi cu aur poleiţi,
Şi aibă măcar protectori pe toţi boierii cei mari.

Măgarii, ca şi ciocoii, întocmai se bizuiesc,
Când se ştiu proteguiţi,
Şi de înţelepte sfaturi nicidecum nu se sfiesc,
Pân-când nu sunt pedepsiţi.

Rezumat extins la fabula Măgarul împodobit de Ivan Krâlov

Fabula „Măgarul împodobit” scrisă de Ivan Krâlov este o poveste cu o morală puternică despre vanitate și despre faptul că nu trebuie să ne încercăm să fim ceea ce nu suntem.

În fabulă, un măgar obișnuit își dorește să fie la fel de frumos și de respectat ca un cal. El își îmbracă pielea cu o pelerină colorată și își pune un clopoțel la gât, pentru a arăta ca un cal. Măgarul își imaginează că toată lumea îl admiră și îl respectă pentru frumusețea sa și este mândru de transformarea sa.

Moralitatea fabulei este că vanitatea și dorința de a fi ceea ce nu suntem ne pot face să pierdem de vedere cine suntem cu adevărat și să pierdem respectul și admirația celor din jur. Măgarul își dorea să fie ca un cal, dar în loc să câștige respect și admirație, el a devenit subiectul de râs al celorlalți animale.

Fabula subliniază importanța de a fi noi înșine și de a ne accepta așa cum suntem. În același timp, fabula ne învață că trebuie să fim atenți la modul în care suntem percepuți de ceilalți și să ne asigurăm că nu facem nimic care să ne facă să pierdem respectul și admirația celorlalți.

În general, fabula „Măgarul împodobit” ne învață să fim noi înșine și să nu încercăm să fim ceea ce nu suntem, pentru a câștiga respectul și admirația celorlalți. Aceasta poate fi o lecție valoroasă pentru copii și adulți și poate ajuta la promovarea unei atitudini pozitive și a unei stări mentale sănătoase în societate.

Un fapt interesant despre această fabulă este că a fost adaptată într-un film de animație sovietic intitulat „Măgarul împodobit” în anul 1955. Filmul, regizat de Viktor Gromov și Aleksandr Ivanov, a fost apreciat pentru animația sa frumoasă și pentru adaptarea fidelă a fabulei.

Informatii aditionale despre Ivan Krâlov

Fabulistul rus Krylov Ivan Andreevici a fost o persoană destul de versatilă, a fost poet și a participat la publicarea revistelor satirice și educaționale. Mai presus de toate, era cunoscut tocmai ca un fabulist, care în întreaga sa viață a scris 9 culegeri de fabule, al căror număr total a fost de 236 de lucrări precum: Maimuță și ochelari, Doi porumbei, Elefant și pug, Cvartet, Lebăda, Știuca și Racul, Pisica și Bucătarul, Libelula si furnica.