Fabula „Măgarul cu bureți de mare și cel cu sare în spinare” este scrisă de Jean de La Fontaine și prezintă povestea a doi măgari care aveau sarcina să transporte mărfuri prețioase, unul având bureți de mare iar celălalt sare în spinare.
Măgarul cu bureți de mare, leneș și obosit, a mâncat din merindea celuilalt măgar, fără să îi ofere în schimb nimic. La un moment dat, a alunecat și și-a pierdut toți bureții din spinare, fapt care l-a făcut să-și dea seama de greșeala sa.
Măgarul cu sare în spinare, muncitor și harnic, a refuzat să împartă din merindea sa, considerând că trebuie să se concentreze asupra sarcinii sale. După ce a ajuns la destinație, a primit recompensa meritată pentru efortul depus.
Această fabulă învață că munca asiduă și cinstea sunt valorile care duc la succes, în timp ce lenea și egoismul duc la eșec.
Mai ţanţoş ca-mpăraţii romani, un cărăuş
Mâna cu sârg
Doi măgăruşi,
La drum, spre târg.
Unul, fără bici sau pinteni,
Tropăia cu paşii sprinteni
Cu bureţi de mare-n sac,
Lângă celălalt, – posac
Şi greoi ca unul care
E ursit să care sare.
În tropot de copite şi-n cânt de zurgălăi,
Trecură munţi şi punţi şi căi şi văi
Şi-ajunseră în zarea cu lanuri verzi de grâu,
La vadul dinainte ştiut, al unui râu.
C-un băţ în mâna dreaptă-n loc de frâu,
Încălecând, ca un mocan, pe deşelate,
Pe măgăruşul cu bureţi în spate,
Îl mână dindărăt pe cel cu sare
Pe unde nu e apa tocmai mare.
Dar zadarnică e cazna,
Că Măgarul pleacă razna
Şi-nfundându-se-ntr-o groapă
Sarea se topeşte-n apă
Şi de greutate-l scapă.
Cel cu bureţi, fireşte, văzând isprava lui,
Îşi părăseşte vadul, pornind şi el haihui
Şi – bâldâbâc – alunecând în groapă,
Măgar, samar şi călăreţ s-adapă!
Bureţii, îmbibaţi şi grei,
Îl trag şi pe nepricopsitul
De măgăruş, la fund cu ei.
Şi cărăuşul îşi găsea sfârşitul
De nu sărea să-l scape nu-ştiu-cine.
Cu ochii-n patru, vezi doar ce-i de tine
Şi nu maimuţări pe orişicine!
Rezumat extins la fabula Măgarul cu bureți de mare și cel cu sare în spinare de La Fontaine
Fabula „Măgarul cu bureți de mare și cel cu sare în spinare” de La Fontaine, spune povestea a doi măgari, care au plecat la piață să-și vândă marfa. Unul dintre ei purta bureți de mare, iar celălalt sare.
Primul măgar, cel cu bureți de mare, era convins că a făcut o alegere mai bună, deoarece bureții lui erau voluminoși și îi aduceau mai mult profit. Însă, în timpul călătoriei spre piață, a început să plouă, iar bureții s-au umplut cu apă și s-au înmuiat, devenind mai grei decât înainte. Măgarul cu sare în spinare, în schimb, a avut un drum ușor, iar sarea sa nu s-a înmuiat.
La piață, cumpărătorii au ales să cumpere sare, lăsându-l pe măgarul cu bureți de mare fără niciun cumpărător. Învățând o lecție importantă, măgarul cu bureți de mare a înțeles că uneori ceea ce pare mai bun la început, poate să nu fie întotdeauna cea mai bună alegere pe termen lung.
Această fabulă este o critică la adresa celor care fac alegerea bazându-se pe aparențe și nu pe realități. Ea subliniază faptul că nu întotdeauna ceea ce pare mai atractiv la început este și cea mai bună opțiune pe termen lung.
Informatii aditionale Jean de la Fontain
Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.
Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.