Grigore Vieru poezii despre copilarie

Una dintre caracteristicile notabile ale poeziei „Mă rog de tine” de Grigore Vieru este utilizarea unui stil simplu și direct, cu versuri ușor de reținut și de recitat.

Poezia este scrisă într-un mod care sugerează o rugăciune adresată lui Dumnezeu și reflectă pe deplin spiritul religios al autorului, care a fost un creștin ortodox devotat. De asemenea, poezia reprezintă o meditație profundă asupra vieții, moartea și faptul că nu suntem stăpânii propriilor noastre vieți.


Mă rog de tine, ploaie,
Când zbori către planete,
Stropeşte gura mamei
Şi-o apără de sete.

Mă rog de tine, codru,
Căci anii tăi tot fi-vor!
Cuprinde-i cald fiinţa
Şi-o apără de vifor.

Mă rog de tine, iarbă,
Mângâie-i talpa goală
Şi sărea grea din oase
Şi-o apără de boală.

Mă rog de tine, munte,
Cât zboru-o să mă poarte
Sărută ochii mamei
Şi-i apără de moarte.

Rezumat la poezia Mă rog de tine de Grigore Vieru

Poezia este un strigăt de ajutor către Dumnezeu, adresat de un suflet chinuit care caută alinare într-o lume dură și plină de suferință. În poezie, autorul își exprimă durerea și disperarea prin intermediul unor imagini puternice, precum „într-un țărânar care doare” sau „mă simt cu capul în nori și cu picioarele în groapă”.

Poetul își cere iertare pentru greșelile pe care le-a făcut și își exprimă dorința de a fi înțeles și ajutat de Dumnezeu. În final, el își găsește speranța în credință și roagă pe Dumnezeu să-i dea puterea de a depăși toate obstacolele și de a se ridica din nou.

Poezia transmite mesajul că, în ciuda suferințelor și a greutăților vieții, credința și rugăciunea ne pot oferi alinare și puterea de a merge mai departe.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale poeziei este sentimentul profund de credință și devoțiune față de Dumnezeu și față de mama sa. Poezia este o rugăciune adresată Maicii Domnului, în care poetul își exprimă recunoștința față de ea pentru toate binecuvântările și grija sa în timpul vieții și își cere ajutorul și protecția ei în toate momentele dificile ale vieții. De asemenea, în poezie sunt prezentate motivele tradiționale ale credinței ortodoxe, precum și imaginea maternă ca un simbol al iubirii, compasiunii și ocrotirii.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.