alecu-donici

Un fapt divers interesant despre fabula „Lupul și cucul” de Alecu Donici este acela că aceasta a fost adaptată în diferite moduri și a inspirat mai multe opere de artă, inclusiv un desen animat produs de studioul Soyuzmultfilm în anii ’70. Adaptarea animată a fabulei a devenit foarte populară în Europa de Est și a fost difuzată în întreaga lume, ajungând să fie cunoscută de o mare varietate de publicuri. De asemenea, fabula a fost adaptată și în diferite piese de teatru pentru copii, în care a fost pusă în scenă și interpretată într-un mod interactiv și educativ.


– Rămâi sănătos, vecine!
Au zis lupul către cuc.
Aceste ţări de rău pline
Le părăsesc şi mă duc.
Nu mai pot trăi aice,
De om, câine, prigonit.
În Arcadia, ferice!
Este codru de trăit.
Unde aurita vreme
Împărăţeşte deplin,
Unde lupul nu se teme
De năpăstile ce-i vin.
Acolo nu sunt războaie,
Toţi în pace vieţuiesc:
Omul este blând ca oaie,
Iar câinii nici hămăiesc.
– Cale bună, măi vecine!
Dar te rog, să-mi spui curat:
Năravul nu-ţi iei cu tine?
Şi colţii ai lepădat?
– Să-i lepăd? Da’ cum se poate?

– Apoi ţine minte, frate,
Că la viitoarea iarnă
Ai să rămâi fără blană.
Şi aşa s-au întâmplat,
Precum cucul i-au cântat.

Între oameni iar sunt unii
Cu colţi de lup înzestraţi:
Ori în care parte-a lumii,
Ei vor fi tot ne-mpăcaţi.

Rezumat extins la fabula Lupul şi cucul de Alecu Donici

Fabula „Lupul și cucul” de Alecu Donici este o poveste care ne învață că furăciunea și înșelăciunea pot duce la consecințe neplăcute și că cinstea și onestitatea sunt valori importante care trebuie să ne ghideze în viață.

În această fabulă, un lup și un cuc se întâlnesc și încep să discute despre cum să obțină mai multă hrană. Lupul îi propune cucului să meargă împreună la vânătoare și să împartă prada, dar în secret își pune planul de a-l înșela pentru a obține tot ce a prins cucul. În timpul vânătorii, lupul își pune planul în aplicare și fură tot ce a prins cucul, lăsându-l fără nimic. Cucul își dă seama de înșelăciunea lupului și îi cere ajutorul unui urs pentru a obține înapoi ceea ce i-a fost furat.

Lupul se simte încrezător în propriile abilități și încearcă să înșele și ursul, dar în cele din urmă este prins și pedepsit pentru furăciunea sa. Cucul și ursul își împart prada corect și recunosc că cinstea și onestitatea sunt mai importante decât furăciunea și înșelăciunea.

Această fabulă ne învață că furăciunea și înșelăciunea pot duce la consecințe neplăcute și că cinstea și onestitatea sunt valori importante care trebuie să ne ghideze în viață. Este important să recunoaștem valorile și abilitățile celorlalți și să nu încercăm să-i înșelăm pentru a obține ceea ce ne dorim.

În concluzie, fabula „Lupul și cucul” ne oferă o lecție importantă despre consecințele furăciunii și ale înșelăciunii și despre importanța cinstei și onestității. Această fabulă rămâne populară și astăzi, fiind o sursă de inspirație și învățătură pentru copii și adulți deopotrivă.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.