jean-de-la-fontain-fabule

Una dintre cele mai interesante caracteristici ale fabulei „Lupul și barza” este modul în care La Fontaine explorează conceptul de perspectivă și de percepție. Lupul și barza povestesc amândoi evenimentele din perspectiva lor, iar ceea ce văd și trăiesc este diferit în funcție de punctul de vedere al fiecăruia. Această abordare subliniază importanța de a vedea mai multe perspective într-o situație dată și de a fi deschis la diferitele interpretări ale evenimentelor.


Poftit odată la un praznic,
Un Lup lihnit, mâncău năpraznic,
S-a lăcomit atât, încât
I s-a înfipt adânc în gât,
Un ciot de os cam ţăpligos.

Dar spre norocul Dobitocului,
S-a nimerit prin partea locului
O Barză care i l-a scos.
Barza, gata,
Cere plata.

– „Îţi mai arde şi de şagă?
Scapi din gura mea întreagă
Şi mai vrei, acum, pitaci?
Zău, cumătră, ştii că-mi placi?
Şterge-o, rogu-te, degrabă!
Şi să nu-mi mai cazi în labă!”

Rezumat extins la fabula Lupul și barza de La Fontaine

Fabula „Lupul și barza” de Jean de La Fontaine povestește despre un lup care a vrut să prindă o barză care locuia pe un copac. În timp ce lupul încerca să o ajungă pe barză, aceasta a zburat pe ramurile copacului, întrebându-l în glumă lupului dacă era obosit. Lupul, ofensat de gluma barzei, a început să critice ținuta și obiceiurile barzei, spunând că sunt inadecvate pentru un animal atât de frumos și de nobil. În cele din urmă, barza a explicat că ținuta și obiceiurile ei sunt perfecte pentru tipul de viață pe care îl duce, iar lupul, deși nu a fost complet convins, a plecat neîndestulat.

Această fabulă poate fi interpretată ca o critică la adresa celor care judecă superficial oamenii și situațiile fără a le înțelege pe deplin și fără a lua în considerare contextul și circumstanțele. De asemenea, fabula poate sugera că fiecare individ are propriile calități și defecte și că este important să înțelegem și să acceptăm diferențele între oameni și între culturi.

Informatii aditionale Jean de la Fontain

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.