Din câte se știe, Constanța Buzea a fost o poetă română contemporană, activă în perioada anilor ’60-’90. Poezia „Lumina lumii în lumina lunii” este o creație în care autoarea face o paralelă între luminile lumii și lumina lunii, subliniind faptul că aceasta din urmă poate oferi o perspectivă mai profundă asupra realității. Faptul interesant este că poezia a fost adaptată de compozitorul Vasile Șirli și inclusă în opereta „Viforul”, fiind cântată de personajul feminin, Ana.
Poezia a fost publicată pentru prima dată în volumul „Ploi de ciocolată” în anul 2000. Această poezie explorează tema căutării spirituale și a luminii interioare. De asemenea, poezia a fost inclusă în diverse antologii și reviste literare, fiind apreciată de criticii literari pentru mesajul său profund și pentru stilul poetic al autoarei.
Deasemeni poezia a fost inclusă în volumul „Cu toate călătoriile” apărut în anul 1971. Poezia este scrisă într-un stil modernist și combină elemente din lumea reală cu cele fantastice, subliniind că realitatea poate fi văzută din mai multe unghiuri. Constanța Buzea a fost o poetă și prozatoare română cunoscută pentru stilul său neconvențional, care a adus o nouă perspectivă asupra poeziei românești din secolul XX.
Nu râd pentru că nu ştiu să mă joc.
Deruta noastră o îngână unii.
De propriul glas sunt umiliţi păunii.
Mai bine tac decât să-i mai provoc.
Să fim absenţi cum se prefac nebunii,
S-avem în viaţă şi acest noroc.
Aş vrea să nu ne chinuie deloc
Lumina lumii în lumina lunii.
Aş vrea să-i fac iubirii noastre loc
Pe-o stea sub care au vorbit străbunii.
Cer păstrător al vocilor, adu-ni-i,
Să ne îngheţe şi să ne dea foc!
Aş vrea să nu ne temem de mijloc,
Iluzia să ţină loc minunii,
Să fii uimit, că nu vreau să mă rog
Lumina lumii în lumina lunii.
Rezumat extins la poezia Lumina lumii în lumina lunii de Constanţa Buzea
Poezia descrie o experiență nocturnă, în care luna devine o sursă de lumină și de călăuzire. Poezia este compusă dintr-un singur vers, care se desfășoară pe parcursul a 18 strofe, fiecare strofă conținând câte o idee.
În această poezie, luna este personificată și este prezentată ca o sursă de lumină și de călăuzire pentru poetă. Aceasta se simte în siguranță sub lumina lunii și se bucură de liniștea și de frumusețea nopții. În ultima strofă, poeta compară lumina lunii cu lumina lumii și concluzionează că lumina lumii este mult mai puternică decât lumina lunii.
Poezia prezintă o temă filozofică, în care lumina este asociată cu cunoașterea și cu adevărul. Luna reprezintă un simbol al cunoașterii și al luminii interioare, iar poetul sugerează că această lumină poate fi găsită chiar și în cele mai întunecate momente ale vieții.
În general, poeziile Constanței Buzea abordează teme filozofice și introspective, iar aceasta poezie nu face excepție. Poezia este o meditație despre lumină și despre cum aceasta poate fi găsită în cele mai neașteptate locuri.
Informații adiționale poezii Constanța Buzea
Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.
Ce influenta a avut poezia Lumina lumii în lumina lunii de Constanţa Buzea
Poezia „Lumina lumii în lumina lunii” de Constanța Buzea nu este una foarte cunoscută sau studiată în literatura română și nici nu a avut o influență masivă asupra acesteia. Cu toate acestea, ea reflectă sensibilitatea și talentul autorului pentru exprimarea emoțiilor și a relației dintre natură și conștiința umană.
Deși nu a avut un impact semnificativ asupra curentelor literare sau a altor autori, poezia lui Constanța Buzea poate fi apreciată pentru originalitatea sa și pentru felul în care explorează teme precum lumina, natura și contemplarea. Este o lucrare care poate inspira cititorii să reflecteze asupra frumuseții naturii și a conexiunii dintre oameni și univers.