Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Lumină din lumină” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost recitată în timpul unei ceremonii de întronizare a unui preot ortodox din România. În anul 2008, poezia a fost recitată de către actorul român Victor Rebengiuc în timpul ceremoniei de întronizare a noului arhiepiscop al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Daniel Ciobotea.

Acest eveniment a arătat impactul poeziei lui Adrian Păunescu asupra culturii și a tradițiilor românești, precum și puterea sa de a inspira și de a conecta oamenii prin cuvinte și prin sentimente.


Lumină din lumină până-n veci,
Lumina în lumină se închină,
Lumina moare, spre a învia,
Copii-lumină din părinţi lumină.
 
Pământu-ntreg e-un candelabru sfânt,
Într-o celestă horă de lumină,
Nu stele sunt pe cer, ci lumânări,
În invierea pururea creştină.
 
Şi combustibilul acestei nopţi
De dulce, invincibilă lumină,
E sângele acelui răstignit
Ce înviază neatins de vină.
 
Lumini hohotitoare, sus, pe culmi,
În peşteră, în casă şi-n ruină,
Lumini în creieri şi în cimitir,
Pradoxală noapte de lumină.
 
Acum, Biserica lui Dumnzeu
Nici n-are ură, nici nu se dezbină,
Eternitatea pâlpâie în ea,
Biserica zidită din lumină.
 
Trudim şi lăcrimăm lumini,
Nici o durere nu ne e străină,
Lumini pe buzele lui Dumnezeu,
Acum, şi moartea însăşi e lumină.

Rezumat extins la poezia Lumină din lumină de Adrian Păunescu

„Lumină din lumină” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, unul dintre cei mai cunoscuți poeți români din secolul XX. Poezia este o meditație poetică asupra divinității și a relației omului cu Dumnezeu.

Poezia este împărțită în trei strofe, în care poetul meditează asupra naturii divine a lui Dumnezeu și asupra rolului acestuia în viața omului. În prima strofă, poetul sugerează că Dumnezeu este lumina și că viața este întunericul. El subliniază că numai prin credință și prin a-i urma poruncile, omul poate găsi calea către lumină și către adevăr.

În a doua strofă, poetul meditează asupra legăturii dintre om și Dumnezeu. El sugerează că omul este o parte a divinității și că fiecare om are o scânteie de lumină divină în el. El subliniază că această scânteie de lumină trebuie să fie cultivată și dezvoltată prin credință și prin fapte bune.

În a treia strofă, poetul meditează asupra legăturii dintre Dumnezeu și viață. El sugerează că Dumnezeu este prezent în toate lucrurile și că viața este o expresie a voinței divine. El subliniază că fiecare moment al vieții este un dar divin și trebuie trăit cu conștiență și recunoștință.

Un fapt interesant despre poezia „Lumină din lumină” este că aceasta a fost interpretată de mai mulți artiști români, fiind transpusă în muzică. Printre aceștia se numără și celebrul cântăreț român de muzică populară Gheorghe Turda, care a înregistrat o versiune a cântecului în anul 1989. Această transpunere a poeziei lui Adrian Păunescu în muzică a demonstrat capacitatea poeziei sale de a inspira și de a influența alte forme de artă.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.