George Toparceanu

Un fapt divers interesant despre poezia „Lui Nigrim” de George Topârceanu este că aceasta este un exemplu de stilul literar cunoscut sub numele de „oda”, care este o formă de poezie care exprimă admirația și înălțarea înaltelor idei și a valorilor. În această poezie, Topârceanu își exprimă admirația și fascinația pentru personajul misterios al lui Nigrim, subliniind importanța inspirației și a creativității în viața noastră.

De asemenea, poezia poate fi citită și ca o metaforă a poeziei în sine, care este o sursă de inspirație și de creativitate. Această poezie rămâne una dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări ale literaturii române, datorită stilului poetic subtil și a imagisticii puternice.


Ieşind de la o şezătoare literară din Galaţi, unde se citise şi o epigramă de
Nigrim, prietenii m-au rugat să improvizez ceva.
De ce e tristă luna oare
În noaptea asta? Da, ghicim:
A ascultat la şezătoare
epigramă de Nigrim.

Rezumat extins la poezia Lui Nigrim de George Topârceanu

„Lui Nigrim” este o poezie scrisă de George Topârceanu, publicată pentru prima dată în anul 1928. Poezia este o oda adresată personajului Nigrim, un bărbat misterios și învăluit în aură de misticism.

Poezia începe cu o prezentare a personajului Nigrim, descris ca o ființă misterioasă și încântătoare, care fascinează și încântă cu prezența sa. Topârceanu își exprimă admirația pentru acest bărbat și își dorește să descopere mai multe despre personalitatea și misterele acestuia.

În următoarele strofe, autorul continuă să descrie personalitatea lui Nigrim și frumusețea sa, subliniind abilitatea sa de a-i încânta pe cei din jur și de a fascina cu prezența sa. Topârceanu folosește imagini și metafore pentru a sublinia în mod subtil calitățile și aura misterioasă a bărbatului.

În final, autorul dezvăluie că Nigrim este, de fapt, o metaforă a poeziei și a inspirației, o sursă de creativitate și de înțelepciune. Acest final neașteptat subliniază faptul că poezia poate fi învăluită în mister și misticism și că ea poate inspira și fascina pe cei care o citesc.

În concluzie, poezia „Lui Nigrim” este o oda adresată frumuseții, misterului și misticismului, și o celebrare a poeziei și a inspirației. Autorul își propune să-i fascineze pe cititori cu personajul enigmatic și misterios al lui Nigrim, subliniind importanța inspirației și a creativității în viața noastră. Această poezie este considerată una dintre cele mai apreciate lucrări ale lui Topârceanu, datorită stilului poetic subtil și a imagisticii puternice.

Este demn de remarcat că poezia „Lui Nigrim” face parte dintr-o serie de poezii scrise de Topârceanu în aceeași manieră, având ca subiect personaje misterioase și învăluite în misticism, care sunt utilizate drept metafore ale poeziei și a inspirației. Aceste poezii sunt considerate exemple importante ale stilului literar cunoscut sub numele de „oda”, care este o formă de poezie care exprimă admirația și înălțarea înaltelor idei și a valorilor.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.