Poezia „Lordul John” este inspirată dintr-un episod din romanul „O mie şi una de nopţi”, unde personajul principal, Şeherezada, îi spunea sultanului o poveste despre aventurile lui „Lordul John” în ţinuturile exotice ale Indiei. Coșbuc a preluat tema şi a creat o poveste asemănătoare, dar cu un final diferit, în care Lordul John își pierde averea și trăiește în sărăcie și singurătate.
În poezie, George Coșbuc explorează tema aventurii și a călătoriei într-un stil romantic, cu o atenție deosebită acordată detaliilor exotice și a elementelor de mister și magie. Este o poezie plină de imagini puternice și sugestive, care surprinde perfect spiritul epocii romantice.
Deși povestea este fictivă, se poate observa în ea o critică subtilă la adresa unei clase sociale privilegiate care a călătorit în colonii pentru a-și satisface curiozitatea, fără a se preocupa prea mult de consecințele acțiunilor lor. Lordul John este prezentat ca un personaj naiv și inconștient, care ajunge să plătească prețul aventurilor sale.
Se zvonise prin ziare
Că-n Irlanda e-ntr-un sat
Un bărbat grozav de tare.
Lordul John, prinzând de veste
Cine e şi de-unde este,
Pleacă-n grabă ca să vadă
Dacă e adevărat.
Ca mulţi lorzi de viţă veche
Din întunecatul Nord,
Lordul John e-ntr-o ureche:
Fluieră pe drum şi cântă
Şi e cel dintâi la trântă.
Şi-i voinic fără pereche
Şi e cel mai tare lord.
A găsit în urmă satul;
Pe ţăran el l-a găsit
Ocupat cu măturatul
Curţii. Şi, ochindu-l bine,
Lordul drept spre dânsul vine
Şi descalică degrabă
Făr-a zice „bun sosit”.
Ş-apoi gata de luptare!
– „Tu eşti Willy Spucker?” – „Eu.”
– „Spun că eşti grozav de tare
De ţi-a mers cuvânt prin lume,
Eu din Londra vin anume,
Să ne punem la-ncercare.
Trântă deci cu tine vreau!”
Willy Spucker se cruceşte,
Simte palmele că-i ard,
Leneş târnul şi-l propteşte;
Scuipă-n palme şi se-ntinde
Şi pe lord de brâu îl prinde,
Sus o dată-l răsuceşte
Şi-l azvârlă peste gard.
– „O să stau acum cu tine
Să mă lupt… Mai vrei ceva?
Auzi tu, cu ce gând vine!”
Lordul John privind cu jale
Şi ţinându-se de şale:
– „Să-mi azvârli, te rog, creştine,
Şi cel cal, să pot pleca!”
Rezumat extins la poezia Lordul John de George Coşbuc
Poezia „Lordul John” de George Coșbuc este o baladă romantică scrisă în versuri albe, care relatează povestea tragică a unui cavaler englez îndrăgostit de fiica unui nobil francez. În ciuda dorinței arzătoare de a fi împreună, dragostea lor este condamnată din cauza diferențelor sociale și a unui conflict între cele două națiuni. Lordul John este chemat înapoi în Anglia pentru a-și servi regina, iar tânăra îl așteaptă în zadar, sfârșind prin a se îmbolnăvi și a muri.
Poezia este împărțită în șase strofe de câte opt versuri fiecare, iar rima este încrucișată în primele patru strofe și împerecheată în ultimele două. Balada are un ritm lent, meditativ, accentuând drama și tristețea situației prezentate.
Tema centrală a poeziei este dragostea imposibilă, care se confruntă cu obstacole sociale și politice. Cavalerul este prezentat ca un personaj nobil și curajos, care este dispus să renunțe la tot pentru a-și urma inima. În schimb, nobilul francez este portretizat ca un om crud și autoritar, care nu are compasiune față de suferința fiicei sale.
Poezia „Lordul John” este considerată una dintre cele mai frumoase balade romantice scrise în limba română, evidențiindu-se prin calitatea și forța expresivă a limbajului poetic, precum și prin frumusețea și dramatismul poveștii prezentate.
Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc
George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de vară, Vara, În miezul verii, Iarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger).
Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia