Un fapt divers interesant despre poezia „Litanie de logodnă” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte dintr-un ciclu de poezii de dragoste ale autorului, care au fost scrise în perioada în care el era îndrăgostit de Elena Bacaloglu. Această poezie a fost dedicată Elenei și reflectă pasiunea și sentimentele lui Arghezi pentru ea.
În ciuda reputației sale de poet cu poezii adesea introspective și critice, Tudor Arghezi a scris și poezii de dragoste romantice și sensibile. „Litanie de logodnă” este un exemplu al laturii sale mai sentimentale și romantice, în care exprimă dragostea și devotamentul față de persoana iubită.
În părul tău se-adună
Mirosul de gutuie, de nucă și alună.
Și știu un loc
Unde-a crescut, pesemne, busuioc.
Brațele albe când le dai pe spate
Se dezvelesc de fildeș din umere la coate.
Când mi te duc cuprinsă-ncet pe prund
Se zbate-n palmă șoldul tău rotund.
Miroase-a frunze de mușcată
La subsuara ta uscată.
Și uneori spinarea îți miroase
Amestecat: porumb și chiparoase.
Și ceafa are câte un
Gust de smirnă și tutun.
Rezumat extins la poezia Litanie de logodna de Tudor Arghezi
„Litanie de logodnă” de Tudor Arghezi este o poezie de dragoste profundă și sensibilă, care surprinde momentul unei logodne și exprimă sentimentele intense ale poetului față de persoana iubită. Poezia dezvăluie aspecte ale vieții personale a lui Arghezi și este una dintre creațiile sale romantice.
Poezia începe cu o enumerare a lucrurilor și elementelor din natură care se adună pentru a marca acest moment special al logodnei. Versurile sugerează o armonie cosmică, unde totul pare să se alinieze pentru a celebra dragostea. În acest context, autorul face promisiuni de iubire eternă și devotament sincer pentru persoana iubită.
Poezia este presărată cu imagini și simboluri din natură, care ilustrează frumusețea și intensitatea sentimentelor lui Arghezi. El folosește metafore pentru a exprima dragostea ca un râu care curge necontenit sau ca o flacără care arde aprins. Aceste imagini sugerează că dragostea este o forță puternică și imposibil de oprit.
În final, autorul roagă cerul, pământul și toate elementele naturii să fie mărturii ale logodnei lor și să vegheze asupra acestei iubiri. El subliniază că dragostea lor este un legământ sacru și etern.
Poezia „Litanie de logodnă” este o mărturie a laturii romantice a lui Tudor Arghezi și a profunzimii sentimentelor sale pentru persoana iubită. Ea ilustrează puterea și frumusețea dragostei și a momentelor speciale din viața unui cuplu.
Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi
Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.
Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.