Un fapt interesant despre poezia „Liniştea lacrimii” de Grigore Vieru este legat de faptul că autorul a reușit să transmită în versuri starea sa de spirit de după despărțirea de soția sa, care a avut loc în anii ’70. Astfel, poezia este o reflecție a suferinței personale a lui Grigore Vieru, care a reușit să transforme durerea într-o creație artistică profund emoționantă.
De asemenea, poezia „Liniştea lacrimii” a fost tradusă în mai multe limbi străine, precum engleza, franceza, spaniola și germana, fiind inclusă în diverse antologii și culegeri de poezie.
Poezia a fost și subiectul unor interpretări artistice în diverse forme, cum ar fi un recital de poezie, o adaptare teatrală și chiar un videoclip realizat de către interpretul moldovean Pavel Stratan. Toate aceste interpretări au adus poezia mai aproape de publicul larg și i-au oferit o nouă dimensiune artistică.
În final, poezia „Liniştea lacrimii” rămâne una dintre cele mai cunoscute și iubite creații ale lui Grigore Vieru, care reușește să transmită durerea și suferința umană într-un mod profund emoționant.
Mi-am regăsit Ţara
În lacrima,
În liniştea inimii tale
Din care atât de luminos
Răsare dimineaţa
Poeţilor!
Aud în răsăritul rourat
Cum striga Dorul dor
Spre Basarabia,
Spre suferinţa ei,
Eu însumi preschimbându-mă
În liniştea,
În răbdătoarea ei lacrimă.
Rezumat extins la poezia Liniştea lacrimii de Grigore Vieru
Poezia „Liniştea lacrimii” a fost publicată în anul 1984 în culegerea de poezii intitulată „Frunze de dor”, semnată de poetul moldovean Grigore Vieru. Poezia este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale autorului, în care acesta descrie starea de tristețe și durere a unei persoane care își plânge iubirea pierdută.
În poezie, autorul descrie cum lacrimile curg pe obrajii protagonistului și cum acesta încearcă să își găsească alinare în liniștea noptii. Autorul subliniază că aceasta este o durere profundă, care nu poate fi alinată nici de cuvinte, nici de gesturi de încurajare.
În continuare, autorul se adresează iubitei pierdute, sugerând că aceasta ar fi putut să rămână în viața sa și să împărtășească cu el fericirea și tristețea. În final, autorul își exprimă speranța că, într-o zi, iubita sa va reveni și că lacrimile îi vor fi uscate.
Poezia „Liniştea lacrimii” este o creație de o profundă sensibilitate, care transmite durerea și suferința unui suflet rănit de iubirea pierdută. Autorul reușește să transmită cuvinte încărcate de emoție, care aduc la suprafață trăirile și stările interioare ale protagonistului.
Un fapt interesant despre poezia „Liniştea lacrimii” este că aceasta a fost adaptată într-un cântec, interpretat de mai mulți artiști din spațiul românesc, inclusiv de către Maria Ciobanu și de către interpreta moldoveană Zinaida Bolboceanu. Melodia a devenit foarte populară în anii ’80, iar versurile pline de sensibilitate ale lui Grigore Vieru au ajuns să fie cunoscute și apreciate de un public larg.
Informatii aditionale despre Grigore Vieru
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.
Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.