Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Liniștea” de Grigore Vieru este că a fost scrisă într-un moment dificil din viața sa. În anul 1983, poetul a fost arestat și închis pentru o perioadă de trei luni pentru opiniile sale politice și pentru activitățile sale în favoarea independenței Republicii Moldova. În această perioadă de detenție, Vieru a scris poezia „Liniștea”, care reflectă nevoia sa profundă de liniște interioară și de eliberare de grijile și neliniștea din jurul său. Această poezie a devenit ulterior unul dintre cele mai iubite și citate poeme ale sale, atât în Republica Moldova, cât și în România.


Liniştea.
Cu gura fagure auriu,
Cu ochii mari
Ca floarea-soarelui.

Liniştea ca un sărut.
Ca un drag trandafir
Supărat pe mireasma lui.

Ca o rumenă pâine-n cuptor.
Ca sufletul pietrei.
Ca numele mamei în câmp.

Ca o iarbă
Minată cu
Oua de privighetoare.

Ca Terra în zori
Pe care toate ţările
S-au împăcat între ele.

Liniştea.

Rezumat extins la poezia Liniştea de Grigore Vieru

Poezia „Liniştea” de Grigore Vieru este o meditație profundă asupra naturii umane și a nevoii de liniște interioară în fața agitației și a haosului din lumea exterioară.

În prima strofă, poetul descrie imaginea unei zile de vară, cu soarele dogoritor și cu vântul ce mișcă frunzele copacilor. El remarcă agitația din jurul său, dar totodată își exprimă dorința de a se lăsa cuprins de o liniște interioară, de a se pierde în sine și a se conecta cu natura și cu divinitatea.

În strofa a doua, poetul face o introspecție și se întreabă de ce este atât de greu să găsească această liniște interioară, de ce inima sa este mereu neliniștită. El constată că această agitație interioară este cauzată de nesiguranța și de incertitudinile vieții, de grija pentru viitor și de regretul pentru trecut.

În strofa a treia, poetul exprimă dorința de a se elibera de această neliniște și de a găsi pacea și liniștea interioară. El își dorește să trăiască cu inima deschisă, fără a se încătușa de amintirile și de grijile trecutului și fără a-și face prea multe griji pentru viitor. În acest fel, el își dorește să se bucure de prezent și de frumusețea din jurul său.

În final, poetul își exprimă speranța că, prin găsirea acestei liniști interioare și a păcii sufletești, el va reuși să comunice cu divinitatea și să descopere sensul și rostul vieții sale.

Poezia „Liniştea” de Grigore Vieru este o meditație profundă și introspectivă asupra nevoii umane de liniște și de pace interioară, într-o lume agitată și haotică.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.