alecu-donici

Un fapt interesant despre fabula „Liliacul şi rândunelele” de Alecu Donici este că aceasta a fost adaptată într-un spectacol de teatru pentru copii de către Teatrul de Păpuși din Chișinău, Moldova. Spectacolul a fost regizat de Iurie Găină și a avut premiera în anul 2016, fiind prezentat în diferite orașe din Moldova. Adaptarea a fost bine primită de publicul tânăr și a fost considerată o modalitate creativă de a aduce această fabulă clasică la viață într-un mod nou și interesant.


Odată, neamul rândunesc
Având o mare ură
Pe neamul şoricesc,

Pentru că ouăle din cuiburi ei le fură,
Au hotărât fără cruţare,
Pe toţi prinzându-i, să-i omoare.

Şi iarăşi, cea întâi robită zburătoare
Au fost un liliac sub streşină robit.

El însă au protestuit,
Înfăţoşând dovezi aripile ce are,
Că nu-i din neamul şoricesc,
Şi prin acesta chip au dobândit iertare.
Dar rândunelele un alt război pornesc,

Asupra tuturor
Anume păsări mici, ce sunt de sama lor,
Şi iarăşi, cea întâi robită zburătoare,
Acelaşi liliac au fost; cu gură mare

Că el nu-i pasăre nicicum,
Pentru că pene n-are,

Scăpând asemene de moarte şi acum.

Aşa isteţul liliac
Din două întâmplări cu minte au scăpat;
Dar starea-i fizică nu e de lăudat,
Căci el, după proverb: nici turc nu-i, nici turlac
Şi tristă soartă au acei din poporeni
Ce nu sunt nicăiuri statornici cetăţeni.

Rezumat extins la fabula Liliacul şi rândunelele de Alecu Donici

Fabula „Liliacul şi rândunelele” de Alecu Donici începe cu o scenă în care o pereche de rândunele se pregătește să plece într-o călătorie către un loc mai cald pentru iarnă. În timp ce se pregătesc să zboare departe, ei își adună prietenii pentru a le spune la revedere.

Între prietenii rândunelelor se numără și un liliac, care, în timp ce asculta povestea despre călătoria lor, a început să se plângă de viața sa nesatisfăcătoare și a exprimat dorința de a zbura departe, precum rândunelele. Rândunelele au încercat să-l convingă că el nu ar fi făcut pentru călătorii, dar liliacul nu a vrut să audă și a decis să încerce oricum.

El a început să zboare, dar a fost prins într-o furtună și a căzut la pământ, fără putere să se mai ridice. Rândunelele l-au găsit și l-au ajutat să se întoarcă acasă, unde a înțeles că fiecare animal are propriul său rol în lume și că nu toți trebuie să fie la fel.

Mesajul acestei fabule este că nu trebuie să încercăm să fim altcineva decât suntem și că trebuie să ne acceptăm pe noi înșine așa cum suntem, cu toate calitățile și defectele noastre. De asemenea, fabula ne învață că este important să ne ascultăm prietenii și să ascultăm de sfaturile lor, deoarece acestea pot fi uneori mai înțelepte decât dorințele noastre.

Fabula „Liliacul şi rândunelele” este una dintre cele mai populare fabule ale lui Alecu Donici și a fost publicată pentru prima dată în anul 1838 în volumul său de fabule intitulat „Fabule sau Istoria fabuloasă”. Aceasta a devenit rapid populară în rândul cititorilor de toate vârstele și a fost considerată una dintre cele mai bune opere ale lui Donici.

Un alt aspect interesant despre această fabulă este modul în care autorul reușește să atribuie caracteristici umane animalelor, făcându-le astfel mai accesibile și mai ușor de înțeles pentru cititori. Această tehnică de personificare a animalelor este utilizată adesea în literatura pentru copii și este considerată un mod eficient de a transmite mesaje și morale complexe într-un mod ușor de înțeles.

În concluzie, fabula „Liliacul şi rândunelele” de Alecu Donici este o poveste simplă, dar cu un mesaj puternic despre acceptarea de sine și prietenie. Această fabulă a fost apreciată de-a lungul timpului pentru stilul său literar elegant

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.

Ce influenta a avut poezia Liliacul şi rândunelele de Alecu Donici

Poezia „Liliacul și rândunelele” scrisă de Alecu Donici este unul dintre cele mai reprezentative și apreciate texte literare din literatura română a secolului al XIX-lea. Această poezie a avut o influență semnificativă asupra literaturii române, în special în ceea ce privește stilul și tematica sa. Iată câteva aspecte ale influenței sale:

  1. Stilul poetic inovator: Poezia lui Donici se remarcă prin folosirea unui limbaj bogat și frumos stilizat, caracteristic romantismului. Stilul său a influențat alți poeți și scriitori din aceeași perioadă, care au împrumutat elemente ale limbajului său poetic.
  2. Natura ca sursă de inspirație: Poezia se concentrează pe frumusețea naturii și pe simbolismul acesteia. Această abordare a inspirat și alți poeți să exploreze și să celebreze frumusețea naturii în operele lor.
  3. Promovarea patriotismului: Donici a folosit poezia sa pentru a promova dragostea și respectul pentru țară și pentru valorile naționale. Aceasta a influențat și alți scriitori să abordeze teme patriotice în creațiile lor.
  4. Influență în literatura pentru copii: Donici a fost unul dintre primii autori români care au scris pentru copii, iar „Liliacul și rândunelele” este adesea citată ca o operă semnificativă în acest sens. Aceasta a deschis calea pentru dezvoltarea literaturii pentru copii în România.

În concluzie, poezia „Liliacul și rândunelele” de Alecu Donici a avut o influență semnificativă în literatura română, atât din punct de vedere stilistic, cât și tematic. Ea a contribuit la dezvoltarea romantismului în literatura română și a influențat alți autori să exploreze teme similare în operele lor, consolidându-se astfel ca o operă de referință în canonul literaturii române.