Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Licitaţie fără rost” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost una dintre primele poezii ale autorului, care a denunțat problema corupției și a mitării în societatea românească din acea vreme. Poezia a fost publicată în revista „Echinox” în anul 1967 și a fost apreciată de criticii literari pentru mesajul său puternic și pentru abordarea sa originală.

De-a lungul anilor ’70, poezia a devenit o manifestare literară a luptei împotriva corupției și a mitării în România și a fost apreciată ca fiind una dintre cele mai importante poezii ale lui Adrian Păunescu, alături de alte poezii angajate social, cum ar fi „Liberi spre abator” sau „Libertate”. Poezia a fost interpretată de către mai mulți actori și artiști din România și a fost citată în mod frecvent la manifestații și proteste.

După Revoluția din 1989, poezia „Licitaţie fără rost” a devenit un simbol al luptei împotriva corupției și a inegalității în România și a fost apreciată ca fiind una dintre cele mai importante poezii ale literaturii române moderne. Ea a fost citată în mod frecvent în mass-media și în discursurile politice și a rămas relevantă și astăzi, în contextul luptei împotriva corupției și a inegalității în România și în alte țări din întreaga lume.


Ca să te dau, vor liniştea să-mi dea,
sunt gata orice târguri să-mi propună,
dar cum s-accept şi ce să fac cu ea,
când lor trădarea li se pare bună?

Te-ai selectat, aproape natural,
din mii şi mii de drame din arhivă,
prin moarte ai trecut spre ideal
în jertfa ta mereu neproductivă.

Mi-au oferit proiectul lor prostesc
şi jurământul c-o să-mi fie bine,
le-am spus că fără voie te iubesc
şi că iubirea-i mai presus de mine.

N-am nici voinţă, nici ambiţii n-am,
mă las purtat spre ochii tăi de plânsu-mi,
mă depărtez purtat, ca într-un ham,
de mine însumi către mine însumi.

Mi-ai devenit, cu timpul, precum ştii,
o parte componentă naturală,
un fel de punct plângând pe-un fel de i,
icoană ce se naşte din greşeală.

Au licitat ca pentr-un bun de preţ,
adăugând procente fiecare,
dar le-am răspuns acestor precupeţi:
iubirea mea nu este de vânzare.

Nu ne puteţi cu forţa separa,
nu ştie altfel gura să respire
şi nici nu pot să mă despart de ea
cum ochiul nu se rupe din privire.

Rezumat extins la poezia Licitaţie fără rost de Adrian Păunescu

„Licitaţie fără rost” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu în anul 1967, care denunță problema corupției și a mitării în societatea românească din acea vreme. Poezia are o formă simplă, fiind scrisă în versuri libere.

Poezia începe prin evocarea unei imagini a unei licitații, unde oamenii se întrec în a oferi cel mai mare preț pentru un obiect. Însă, poetul sugerează că această licitație este fără rost, deoarece nu există nicio valoare reală în obiectul care este oferit, ci doar o valoare artificială, creată de oamenii care încearcă să îl obțină.

În continuare, poetul denunță problema corupției și a mitării în societatea românească și sugerează că aceasta este una dintre cauzele principale ale inegalității și sărăciei în această societate. El îndeamnă oamenii să se ridice împotriva acestui sistem nedrept și să lupte pentru o lume mai bună și mai dreaptă.

Poezia se încheie cu o meditație asupra faptului că societatea este construită de oameni și că este datoria noastră să luptăm pentru o lume mai bună și mai dreaptă. Poetul sugerează că lupta împotriva corupției și a inegalității trebuie să fie una pașnică și trebuie să fie susținută de oameni uniți, care cred în valorile libertății și democrației.

În concluzie, „Licitaţie fără rost” este o poezie profundă și angajată social, care denunță problema corupției și a mitării în societatea românească și îndeamnă oamenii să lupte pentru o lume mai bună și mai dreaptă. Adrian Păunescu reușește să transmită prin intermediul poeziei sale mesajul puternic că inegalitatea și sărăcia din societate sunt rezultate ale corupției și ale sistemului nedrept, iar lupta împotriva acestora trebuie să fie susținută de oameni uniți, care cred în valorile libertății și democrației.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.