O faptă interesantă despre fabula „Leul şi şoricelul” de La Fontaine este că aceasta a fost adaptată într-o varietate de moduri, în multe țări și culturi, pentru a reflecta valori și tradiții locale. De exemplu, în adaptarea persană a fabulei, şoricelul este înlocuit cu un șarpe, iar în versiunea turcă, şoricelul este înlocuit cu o broască țestoasă. Adaptările moderne ale acestei fabule au fost realizate și în filme și seriale de animație.
Una dintre moralele fabulei este că mărimea sau puterea nu sunt întotdeauna avantaje, iar inteligența și ingeniozitatea pot fi la fel de importante. Această fabulă a fost adesea folosită ca sursă de inspirație pentru diverse lucrări de artă, inclusiv literatură, teatru și film. De asemenea, aceasta a fost tradusă în mai multe limbi și este considerată una dintre cele mai cunoscute fabule ale lui La Fontaine.
Pe cât îţi stă-n putinţă, fii bun cu orişicine:
Adesea ai nevoie chiar de mai mici ca tine,
Cum am s-arăt prin două exemple, de îndată, –
Atâta e în pilde povaţa de bogată.
Pornind să hoinărească prin lume, teleleu,
Chiţ-Chiţ se pomeneşte sub laba unui Leu.
De data asta craiul jivinelor s-abţine,
Şi-l lasă-n viaţă (fapta avea să-i prindă bine).
Cu toate că e anevoie
Să crezi c-o namilă ca el
Ar fi având cândva nevoie
De un pârlit de şoricel, –
Odată, Şoricelul, zărindu-l într-o plasă,
Răcnind, sărind zadarnic, dar neputând să iasă, –
S-apropie de plasă şi roade un ochete,
Făcând să se deşire, îndată, aţăria…
Răbdarea, deci, şi truda depusă pe-ndelete
Mai rodnice-s adesea ca forţa şi mânia.
Rezumat extins la fabula Leul şi şoricelul de La Fontaine
Fabula „Leul şi şoricelul” de La Fontaine este o poveste despre puterea inteligenţei şi curajul de a face faţă unei situaţii dificile. În fabulă, un şoricel reuşeşte să salveze viaţa unui leu prin intermediul unui truc ingenios.
Povestea începe cu un leu care se prinde într-o capcană şi nu poate scăpa. În timp ce leul urlă din toată puterea lui pentru a-şi striga disperarea, un şoricel îl aude şi vine să-l ajute. Şoricelul îi propune să-i salveze viaţa în schimbul unei promisiuni de a-l ajuta într-o zi pe el însuşi.
Leul nu poate să creadă că un şoricel atât de mic ar putea fi de ajutor, dar îi permite să încerce. Şoricelul începe să roage alte şoareci să vină să-l ajute, iar împreună reuşesc să taie frânghia capcanei, eliberându-l pe leu.
La scurt timp după aceea, leul îi salvează viaţa şoricelului atunci când acesta este prins de o pisică. Leul îşi ţine promisiunea şi îl ajută pe şoricel să-şi găsească hrana şi adăpostul.
Fabula are o morală puternică despre faptul că nu trebuie să judecăm oamenii după aparenţe şi că inteligenţa şi curajul pot fi la fel de valoroase ca şi forţa fizică.
În această poveste, autorul ne arată că prin cooperare şi ajutor reciproc putem depăşi cu brio situaţiile dificile.
Informatii aditionale Jean de la Fontain
Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.
Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.