alecu-donici

Un fapt interesant despre fabula „Leul şi iepurele” de Alecu Donici este că aceasta a fost adaptată într-un film animat de scurt metraj de către studioul moldovenesc Moldova-Film. Filmul a fost realizat în anul 1991, iar regia a fost asigurată de Victor Jivotov și Anatol Taran.

Adaptarea a păstrat esența morală a fabulei, dar a adăugat elemente vizuale și muzicale care au făcut povestea mai atractivă pentru publicul tânăr. Filmul a fost bine primit și a fost proiectat în cadrul festivalurilor de film pentru copii din întreaga lume.


Un leu c-un iepure prieteni s-au făcut.
Eu văd că vă miraţi
Şi nici e de crezut;
Dar când îţi sta să căutaţi
La adunările lumeşti,

Apoi mai grele lucruri îţi crede nefireşti.
Aşa, odată au pornit
Ei împreună la plimbare,
Şi iepurele au stârnit
Această întrebare:
– Prietene iubit!

Mă mir eu şi te rog să-mi spui
Pricina, pentru ce cucoşul nimicit,
Pe care poţi pe loc c-o sfârlă mort să-l pui,

Te sparie aşa cumplit,
Încât tu fugi de glasul lui?

– Aceasta nu-i de vro mirare,
Lui leul au răspuns.
Şi noi cei mari suntem cu slăbiciuni născuţi.
Precum un elefant, cât este el de mare,

De şoareci iar se teme tare.
Apoi pentru aceasta dar,
Nu în zadar,

Răspunse iepurul. Şi eu ca voi cei mari,
Mă tem de câini copoi şi varvarii ogari.

Şi noi adeseori pe patimi ne silim
Cu ale celor mari să le sămăluim.

Dar nu prea nimerim.

Rezumat extins la fabula Leul şi iepurele de Alecu Donici

Fabula „Leul şi iepurele” de Alecu Donici începe cu o scenă în care un iepure se plimba prin pădure și a găsit o căprioară rănită. El a încercat să o ajute, dar nu a putut să o salveze și a plecat trist.

Pe drumul său de întoarcere, iepurele a întâlnit un leu și a început să se plângă de viața sa dificilă. Leul i-a spus că el ar trebui să fie mândru de abilitățile sale rapide și inteligente și să nu se compare cu animalele mai puternice. În timp ce vorbeau, iepurele și leul au fost atacați de o haită de lupi. Iepurele a reușit să scape cu viteza sa rapidă, în timp ce leul a luptat cu lupii pentru a-i proteja pe amândoi.

După ce lupii au fost înfrânți, iepurele și leul și-au exprimat respectul reciproc și au recunoscut că fiecare dintre ei are propriul rol important în lumea animalelor. Iepurele a învățat că nu trebuie să-și subestimeze abilitățile și să se concentreze asupra propriilor calități, în timp ce leul a înțeles că nu trebuie să-i judece pe alții după puterea lor fizică.

Mesajul acestei fabule este că toți suntem unici și avem propriile noastre abilități și talente, iar acestea trebuie apreciate și valorificate la maximum. De asemenea, fabula subliniază importanța respectului și a recunoașterii valorii celorlalți, indiferent de diferențele lor fizice sau de putere.

Fabula „Leul şi iepurele” este o poveste simplă, dar cu un mesaj puternic, care a fost apreciată de-a lungul timpului pentru valoarea sa morală și pentru modul în care reușește să prezinte într-un mod accesibil importanța valorificării propriilor abilități și a respectului față de ceilalți.

Un aspect interesant al acestei fabule este modul în care autorul a ales să prezinte leul și iepurele ca personaje principale. În multe alte povești cu animale, leul este adesea prezentat ca un simbol al puterii și al autorității, în timp ce iepurele este perceput ca un animal mai puțin important. Cu toate acestea, Donici a ales să prezinte aceste două personaje într-un mod diferit, subliniind valoarea fiecăruia și încurajând cititorii să-și aprecieze propriile abilități, indiferent de puterea fizică sau de poziția socială.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.