Un fapt interesant despre poezia „Leul şi guzganul” de Gheorghe Asachi este că aceasta a fost scrisă într-un context istoric important pentru cultura românească. Poezia a fost publicată pentru prima dată în anul 1834 în revista „Dacia literară”, care a fost una dintre primele publicații literare în limba română din Moldova.
În acea perioadă, literatura română se afla într-un proces de renaștere culturală și se dorea să se îmbunătățească nivelul de educație și cultura al populației românești. Prin urmare, publicarea poeziei lui Asachi într-o revistă literară a fost o contribuție importantă la acest proces de renaștere culturală.
De asemenea, această poezie a devenit populară și din cauza stilului simplu și accesibil al scrierii, care a făcut ca mesajul moral și valorile să fie ușor de înțeles de către cititori de toate vârstele și nivelurile de educație.
Pe lângă aceste aspecte, poezia „Leul şi guzganul” a fost de asemenea influențată de fapte istorice reale din acea perioadă. De exemplu, în anul 1821, în timpul Revoluției de la 1821, oamenii săraci și lipsiți de putere s-au răsculat împotriva puterii și a autorității aristocraților și boierilor. Acest eveniment istoric a inspirat multe scrieri și poezii în perioada următoare și a avut o influență puternică asupra dezvoltării literaturii și culturii românești.
Astfel, poezia „Leul şi guzganul” este un exemplu remarcabil de cum literatura poate reflecta și influența evenimente și procese sociale importante.
Cât se poate, se cuvine
Fă altuia vreun bine,
Că veni-va-ţi multe ori
D-unde n-aştepţi ajutori,
Precum vei vedea aice
Din o fabulă ce-oi zice.
Un guzgan, ce supt pământ
I s-urâse a sta mereu
Zburdând iese ca un tânt
Şi-ntră-n brânca unui leu
Dar acest-au arătat
Cuget chiar de împărat,
Căci în loc ca să-l sugrume
L-au lăsat să roadă-n lume.
Însă astă bună faptă
Mulţămită-i află dreaptă.
Se par lucruri necrezute
Un guzgan pe leu s-ajute!
Din a sa pădure deasă
Umblând leul ca să iasă,
În o cursă-ntinsă-ncape
Şi cercând din ea să scape
Muge, bietul, tot se urcă,
Însă-n laţi mai mult se-ncurcă,
Încât acel domnitor
Nicicum poate să-şi ajute
Dar întâi de vânător
Guzgănelul venind iute,
Pe reţeaua ce-l înnoadă
Nevoindu-să să roadă,
Într-atâta-au destrămat
Până pe leul au scăpat.
Rezumat extins la poezia Leul şi guzganul de Gheorghe Asachi
„Leul şi guzganul” este o fabulă scrisă de Gheorghe Asachi, care prezintă o poveste despre putere și adevărata valoare a acesteia. Fabula începe cu un guzgan care se întâlnește cu un leu și începe să-l critice pentru faptul că nu este puternic și nu poate face nimic fără ajutorul altor animale.
Leul, furios, îl avertizează pe guzgan să nu mai spună astfel de lucruri și îi demonstrează că puterea nu constă doar în forță fizică, ci și în inteligență și strategie. Leul își pune la încercare puterea și determinarea prin traversarea unei prăpăstii înfricoșătoare, iar guzganul este impresionat și recunoaște că leul este cu adevărat puternic.
La final, fabula se încheie cu o morală puternică, care subliniază faptul că puterea nu constă doar în forța fizică, ci și în inteligență și strategie. De asemenea, fabula ne învață să nu judecăm oamenii după aparențe și să le oferim respectul cuvenit indiferent de statutul lor social.
Un fapt interesant despre această fabulă este că ea a fost inspirată dintr-un basm popular rusesc intitulat „Leul și vulpea”. Gheorghe Asachi a adaptat povestea pentru cultura românească și a oferit o perspectivă nouă și inovatoare asupra acestei teme. Fabula a devenit o sursă de inspirație pentru alți scriitori și poeți români de mai târziu, care au continuat să exploreze temele morale și sociale abordate de Asachi în fabula sa.
Această fabulă a rămas populară și în prezent și este încă inclusă în manualele de literatură pentru copii, unde este considerată o lectură esențială pentru a învăța lecții importante despre putere și respectul față de ceilalți.
Informatii aditionale Gheorghe Asachi
Carturar, poet, prozator si dramaturg. Gheorghe Asachi a fost o personalitate complexă unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.