George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Leul deghizat” de George Topârceanu este că ea a fost publicată pentru prima dată în anul 1921, în revista umoristică „Poporul”. Această poezie a devenit rapid populară și a fost inclusă ulterior în diferite antologii de literatură română.

Poezia a fost adesea interpretată ca o critică socială a comportamentului uman și a ipocriziei din societate. Ea a fost adesea citată și analizată în diferite contexte, precum educația morală sau managementul organizațional, fiind considerată o sursă de inspirație pentru cei care doresc să își îmbunătățească comportamentul și relațiile cu ceilalți.

De asemenea, poezia „Leul deghizat” a fost adaptată în diferite forme artistice, precum teatru, film sau animație. În 1957, regizorul Mircea Drăgan a realizat un film cu același nume, care se bazează pe această poezie și care a devenit unul dintre cele mai cunoscute filme de comedie din istoria cinematografiei românești.

În plus, poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine și a ajuns să fie cunoscută și apreciată în afara granițelor României. „Leul deghizat” este considerată una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui George Topârceanu și este adesea citată ca exemplu de satiră și de critică socială în literatura română.


Leul s-a-mbrăcat odată
Într-o piele de măgar,
Să colinde ţara toată
Din hotar până-n hotar,
Ca să vadă cum se poartă lupii (marii dregători)
Cu noroadele-i blajine de supuşi rumegători.

Deci, trecând el într-o seară la o margine de crâng
Ca un biet măgar nătâng,
Nişte lupi, cum îl văzură, se reped la el pe loc
Şi-ntr-o clipă îl înşfacă, grămădindu-l la mijloc.

– Staţi, mişeilor! Ajunge, – că vă rup în dinţi acuşi!
(Strigă leul, apărându-şi pielea cea adevărată.)
Astfel vă purtaţi voi oare cu iubiţii mei supuşi?…

Lupii, cunoscându-i glasul, îndărăt s-au tras pe dată,
Şi de frică se făcură mici, ca nişte căţeluşi.
– O, măria-ta! Iertare!
Zise cel mai diplomat, –
Semănai aşa de tare
C-un măgar adevărat!…

Rezumat extins la poezia Leul deghizat de George Topârceanu

„Leul deghizat” este o poezie scrisă de George Topârceanu, care explorează tema ipocriziei și a falsității umane. Poezia este o satiră asupra comportamentului oamenilor care se prefac a fi altfel decât sunt cu adevărat, care își ascund adevărata identitate și care acționează cu intenții ascunse.

În poezie, autorul descrie un leu care se deghizează într-un miel pentru a putea să se apropie de animalele din turmă și pentru a le putea ucide mai ușor. Autorul subliniază faptul că leul se comportă astfel din interes personal și că își ascunde adevărata identitate pentru a-și atinge scopurile.

Poezia trece apoi la descrierea comportamentului oamenilor care se comportă similar cu leul deghizat. Autorul subliniază faptul că mulți oameni își ascund adevărata identitate și acționează cu intenții ascunse, pentru a obține anumite beneficii sau pentru a-și manipula semenii.

În final, poezia transmite un mesaj puternic și actual despre necesitatea onestității și transparenței în relațiile umane. Autorul subliniază faptul că oamenii ar trebui să se comporte în mod sincer și autentic și să nu își ascundă adevărata identitate, pentru a putea construi relații bazate pe încredere și respect.

În concluzie, „Leul deghizat” este o poezie profundă și filozofică, care explorează teme importante precum ipocrizia, falsitatea și onestitatea în relațiile umane. Versurile sunt pline de sensibilitate și de profunzime, iar mesajul transmis este unul puternic și inspirațional.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.