jean-de-la-fontain-fabule

Fabula „Leul biruit de om” de La Fontaine are ca temă principală ideea că puterea și forța fizică nu sunt întotdeauna suficiente pentru a învinge inteligența și priceperea. În această poveste, un leu crede că este stăpânul întregii păduri și își impune autoritatea prin forță și intimidare, fără a lua în considerare consecințele acțiunilor sale.

Leul este în cele din urmă învins de un om mai inteligent care a găsit o modalitate de a-i pune capăt stăpânirii tiranice. Astfel, fabula sugerează că este mai important să fii inteligent și să gândești înainte de a acționa, decât să ai doar forța fizică.

De asemenea, fabula subliniază și faptul că nu trebuie să subestimăm niciodată puterea și priceperea celorlalți, indiferent de poziția socială sau de statutul lor. În cele din urmă, ceea ce contează este capacitatea de a găsi soluții eficiente la probleme și de a lua decizii înțelepte.


Tot discuta mulţimea privind la un tablou
Înfăţişând un Leu nespus de mare
Alăturea de un erou
Ce izbutise să-l doboare.
Trecând un Leu năprasnic, le-nchise-ndată gura,
Limbuţilor, spunându-le că şi pictura
E bună că dă unora prilej
Să pară, cel puţin, că sunt viteji.
„Artiştii pot pe mulţi să-nflăcăreze
Cu fantezia lor înaripată.
O, de-ar putea şi leii, ca omul, să picteze,
Aţi şti şi adevărul cum arată!”

Rezumat extins la fabula Leul biruit de om de La Fontaine

Fabula „Leul biruit de om” de Jean de La Fontaine începe prin prezentarea unui leu care este obișnuit să domine toate animalele sălbatice și care, la rândul său, este temut de către om. Cu toate acestea, un vânător reușește să-l înșele și să-l omoare, iar leul este expus ca trofeu.

Animalele se adună pentru a vedea ce s-a întâmplat și încep să discute despre ceea ce ar trebui să facă. Vulpea îi convinge pe ceilalți să se roage la om să nu-i facă rău și să le permită să trăiască în pace. Însă, boul este împotriva acestei idei și susține că animalele ar trebui să-și folosească forța pentru a-și apăra libertatea și viața.

În cele din urmă, vulpea îi convinge pe ceilalți că calea pașnică este cea mai bună și îi îndeamnă să-i ofere o stăpânire omului. Boul este împușcat și ucis, în timp ce celelalte animale încep să aducă ofrande omului și să se supună acestuia.

În finalul fabulei, La Fontaine transmite ideea că slăbiciunea nu este un motiv suficient pentru a renunța la libertate și la propria viață, iar uneori trebuie să ne luptăm pentru a ne păstra drepturile și independența.

Această fabulă transmite un mesaj puternic despre puterea și vulnerabilitatea umană, despre cum uneori lupta pentru libertate și supraviețuire poate fi înfrântă de slăbiciunea și frica din fața inamicului.

Informatii aditionale Jean de la Fontain

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.