vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Lena” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inspirată dintr-o poveste reală. În secolul al XIX-lea, în Moldova, a avut loc o poveste asemănătoare cu cea din poezie, în care o fată frumoasă și bogată a fost nevoită să se căsătorească cu un băiat ales de părinți, în locul tânărului pe care îl iubea cu adevărat.

De asemenea, poezia „Lena” a fost interpretată și înregistrată de multe vedete ale muzicii populare românești, precum Maria Tănase și Angela Gheorghiu. De-a lungul timpului, aceasta a devenit una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite poezii ale lui Vasile Alecsandri, fiind considerată o capodoperă a literaturii române.


De-or cădea bobii în cinci,
Să ştii că eu sunt pe-aici;
De-or cădea bobii în doi,
Să ştii că sosesc la voi,
Să ne iubim amândoi.
Iar de-a mai rămânea un,
Să ştii că eu vin nebun
Pe-o prăjină de alun.
Frunză verde salbă moale,
Apucai pe drum la vale
Ş-ajunsei pe Lena-n cale.
Eu călare, ea pe jos,
Cu gherdan de flori frumos
Şi cercei lungi de mărgele
Să tragă ochii la ele.
Calea mândrei aţinui,
O florică de-i cerui.
Cerui floarea sânului,
Ea-mi dă floarea crinului.
Cerui floarea din guriţă,
Ea-mi dă floarea garofiţă.
Cerui apă din izvor,
Ea mi-o tulbură cu dor.
Cerui apă neatinsă,
Ea mi-o dă cu dor aprinsă.
Cât am dat de-o am băut,
Lena alta mi-a părut,
Mi-a părut un toporaş
Răcorit de-un izvoraş.
De pe cal mă detei jos
Să iau floarea s-o miros,
Ea s-a prefăcut pe loc
Într-un fluturel de foc.
Vrui să-l prind, el a zburat.
Vrui să beau, apa-a secat.
Vai de mine, ce păcat!
Lena că m-a fermecat!
Fire-ai, Leno, blestemată
De-a mea minte tulburată!
Să ajungi un negru nor,
Ca să ploi lacrimi de dor!

Rezumat extins la poezia Lena de Vasile Alecsandri

„Poezia Lena” de Vasile Alecsandri este o baladă romantică despre o frumoasă fată numită Lena, care este îndrăgostită de un tânăr bogat, dar neînțeles de părinții ei. Povestea are loc într-un sat românesc tradițional, într-o epocă în care căsătoria era aranjată de părinți și nu se făcea pe baza iubirii.

Lena și tânărul îndrăgostiți se întâlnesc în secret, dar când părinții află de aceasta, îi interzic Lenai să se mai vadă cu tânărul. Disperată și tristă, Lena începe să sufere din dragoste, iar într-o noapte, își face bagajele și fuge de acasă pentru a fi cu iubitul ei.

Cei doi se întâlnesc într-o pădure și se jură iubire veșnică, dar în acel moment apar părinții și frații Lenai, care o forțează să se întoarcă acasă. Lena, îndurerată și îndrăgostită, se lamentează și imploră părinții să-i permită să se căsătorească cu tânărul pe care îl iubește.

Părinții Lenai, deși înțeleg că fata lor este foarte îndrăgostită, o forțează să se căsătorească cu un alt băiat bogat, ales de ei. Lena se mărită cu acesta, dar în noaptea nunții, ea își pleacă privirea tristă spre drumul pe care tânărul pe care îl iubea obișnuia să vină la ea, și își dă seama că a ales să-și sacrifice iubirea pentru a-și respecta familia.

Poezia este scrisă într-un stil narativ simplu, cu versuri regulate și rime încrucișate. Aceasta descrie cu emoție și sensibilitate trăirile Lenai și ale iubitului ei, precum și dificultatea de a alege între dragoste și datorie.

În final, „Lena” este o poezie despre dragoste și sacrificiu, care ilustrează lupta dintre iubirea adevărată și convenția socială într-o societate tradițională.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.